I neprijatelji moraju shvatiti da su braća

tačno.net
Autor/ica 1.1.2014. u 15:44

I neprijatelji moraju shvatiti da su braća

VATIKAN – Papa Franjo je u srijedu u svom prvom Angelusu u novoj godini, održanom pred brojnim vjernicima okupljenim na Trgu sv. Petra u Rimu, pozvao da ljudi u svijetu prihvate međusobne razlike i da iskažu veće međusobno poštovanje.

“I neprijatelji moraju shvatiti da su braća. Mi smo članovi iste porodice i dijelimo istu sudbinu”, rekao je on dodajući kako svaki čovjek ima odgovornost da poštuje druge ljude u svijetu.

“Svako od nas ima odgovornost da poštuje druge ljude i da prihvati razlike koje nas krase. Cijeli svijet mora da učini veće napore kako bi se izgradilo društvo u kojem se braća poštuju i paze”, kazao je.

Izrazio je nadu da će u 2014. godini biti više solidarnosti i manje nasilja u svijetu te svima uputio poruku snage, ohrabrenja i nade.

Papa Franjo, porijeklom Argentinac, danas je pozvao i na okončanje nasilja i nepravde “koji nas ne mogu ostaviti indiferentnima”.

“Vrijeme je da se nasilje prekine. Šta se to događa u srcima ljudi? Treba li se zaustaviti? Ljudima je potrebna snaga, ali ona koja će potaknuti blagost, nenasilna snaga puna istine i ljubavi”, rekao je papa Franjo.

Anadolija

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 1.1.2014. u 15:44