Hunta u Nigeru naredila najviše stanje pripravnosti za svoje oružane snage

tačno.net
Autor/ica 27.8.2023. u 09:32

Hunta u Nigeru naredila najviše stanje pripravnosti za svoje oružane snage

foto: AFP

Prijetnje agresije na nacionalnu teritoriju sve se više osjećaju, navodi se u dokumentu.

Hunta u Nigeru naredila je svojim oružanim snagama da budu u stanju najviše pripravnosti, pozivajući se na povećanu prijetnju napadom, navodi se u internom dokumentu koji je izdao njen vojni načelnik, za koji je sigurnosni izvor u zemlji potvrdio da je autentičan.

U dokumentu, koji je objavljen na internetu, navodi se da će naredba o maksimalnoj pripravnosti omogućiti snagama da adekvatno odgovore u slučaju bilo kakvog napada i “izbjegnu opšte iznenađenje”.

“Prijetnje agresije na nacionalnu teritoriju sve se više osjećaju”, navodi se u dokumentu, prenijela je Fena, pozivajući se na Reuters.

Glavni zapadnoafrički blok ECOWAS pokušavao je pregovarati s vođama puča od 26. jula, ali je saopštio da je spreman rasporediti trupe kako bi obnovio ustavni poredak ako diplomatski napori ne uspiju.

Strah od eskalacije

U petak je blok umanjio značaj te prijetnje i saopćio je da je “odlučan da učini korak unatrag kako bi se prilagodio diplomatskim naporima”, iako je intervencija ostala jedna od opcija za stolom.

“Da ne bi bilo sumnje, dozvolite mi da nedvosmisleno kažem da ECOWAS niti je objavio rat narodu Nigera, niti postoji plan, kako se navodi, za invaziju na zemlju”, kazao je novinarima predsjednik Komisije ECOWAS-a Omar Alieu Touray.

Odluka bloka u augustu da aktivira takozvane pripravne snage za moguću intervenciju izazvala je strah od eskalacije koja bi mogla dodatno destabilizirati nemirnu regiju Sahela.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 27.8.2023. u 09:32