Hezbolah odgovoran za prošlogodišnji teroristički napad u Bugarskoj?

tačno.net
Autor/ica 7.2.2013. u 12:00

Nakon jučerašnjeg šestosatnog zasjedanja bugarskog Vijeća nacionalne sigurnosti, ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov izjavio je kako raspolaže saznanjima da je Hezbolah finasirao teroristički napad na aerodromu Burgaz, 18. jula prošle godine, u kojem je smrtno stradalo pet izraelskih turista i jedan bugarski državljanin.

„Informacije do kojih smo došli ukazuju da je Hezbolah finasirao teroristički napad. Osobe koje su izvršile napad su posjedovale australski i kanadski pasoš, a saznali smo da su u periodu od 2006. do 2010. godine boravili u Libanu, gdje su i plagirani njihovi dokumenti“, rekao je Cvetanov.

Bugarska opozicija se usprotivila Cvetanovim tvrdnjama o postojanju dokaza koji govore o odgovornosti Hezbolaha za tragični teroristički napad. Opozicija tvrdi da na sjednici Vijeća nacionalne sigurnosti nije postignuta saglasnost o javnom izricanju odgovornosti Hezbolaha.

Lider radikalne ATAKA partije Volen Siderov tvrdi da je izjava Cvetanova data pod pritiskom Amerike i Izraela.

„Ova neuravnotežena politika je Bugarsku učinila saučesnikom, a i posljedice će biti bolne“, tvrdi Siderov.

I lider najjače bugarske opozicione Socijalističke partije Sergej Stanišev je kazao da nije bilo saglasnosti o ovom pitanju na sjednici Vijeća.

„Šta ukoliko se navodi pokažu netačnim? Ko će biti odgovoran? Vlada, naravno, ali pitanje je i ko će platiti cijenu“, kazao je Stanišev.

Lider opozicionog Pokreta pravde i slobode, koju pretežno čine političari  porijeklom iz Turske, Lutvi Mestan je istakao da Bugarska ne smije samostalno da radi na ovom slučaju, već da se mora uključiti u zajedničku akciju sa Evropskom unijom i NATO-om.

„Borba protiv terorizma kao globalne opasnosti mora biti vođena na globalnom nivou. Ovakvi stavovi i izjave Bugarke su veoma rizični“, zaključio je Maskan.

Glasnogovornica visokog komesara Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Maja Kocijančić je izjavila da EU čeka okončanje istrage u vezi sa prošlogodišnjim terorističkim napadom u Bugarskoj i da će, u slučaju da se dokaže odgovornost Hezbolaha, sve članice EU-a odlučiti o poduzimanju konkretnih poteza.

„Razmotrit ćemo sve solucije. Stavljanje Hezbolaha na listu terorističkih organizacija je jedna stavka, ali ne i jedina“, kazala je Kacijančić.

Izrael i SAD duže vrijeme vrše pritisak na zvaničnike Evropske unije da uvrste Hezbolah na listu terorističkih organizacija, ali unutar EU-a nema saglasnosti o tome.

S druge strane, zamjenik generalnog sekretara Hezbolaha Naim Kasim je prilikom sastanka sa Imamom Hadijem Havzom u Beirutu izjavio da je posljednja izjava bugarskog ministra unutrašnjih poslova Cvetanova, u kojoj optužuje Hezbolah za prošlogodišnji teroristički napad, “dio izraelske kampanje da u međunarodnim okvirima izazove strah i mržnju prema snagama otpora”.

„Izrael vodi međunarodnu kampanju strašenja ljudi Hezbolahom. Otpor je stabilan, i nastavlja se, i bit će još jači. Optužbe na račun Hezbolaha neće promijeniti naš kurs”, kazao je.

AA

tačno.net
Autor/ica 7.2.2013. u 12:00