Guaido kaže da je počela “finalna faza” svrgavanja Madura

tačno.net
Autor/ica 30.4.2019. u 13:48

Guaido kaže da je počela “finalna faza” svrgavanja Madura

foto: Reuters

Lider opozicije u Venecueli, i u januaru samoproglašeni prijelazni predsjednik, Juan Guaido, izjavio je u utorak da je počela “finalna faza” njegovog plana za svrgavanje osporavanog predsjednika Venecuele, Nicolasa Madura.

Guaido je pozvao Venecuelance i vojsku da mu se pridruže na kraju Madurove “uzurpacije”.

Reutersov novinar je kasnije vidio Guaida u blizini vojne vazdušne baze La Carlota u blizini Karakasa, okruženog grupom muškaraca u uniformi.

Venecuelanski ministar informacija Jorge Rodrigez je tweetovao da se vlada suočava sa malom grupom “vojnih izdajnika” koji pokušavaju da izvedu puč.

Guaido je, u videu koji je postirao na Twitteru, govorio okružen vojnicima u uniformi i opozicionim liderom Leopoldom Lopezom, koji je u kućnom pritvoru.

“Snage nacionalne armije su preduzele ispravnu odluku, i one računaju na podršku venecuelanskog naroda” rekao je Guaido.

Guaido, koji predsjedava Nacionalnim kongresom, u januaru se pozvao na Ustav i samoproglasio za prijelaznog predsjednika, uz obrazloženje da je Madurov reizbor 2018. bio nelegitiman.

Kako navodi Reuters, on je posljednjih sedmica putovao sve više van Karakasa u pokušajima da izvrši pritisak na Madura da se povuče.

Za srijedu 1. maj su planirani protesti, uključujući i, kako Guaido tvrdi, “najveći marš u Venecuelnkoj istoriji”. To će, prema njegovim riječima, biti “definitivna faza” njegovih napora da preuzme dužnost predsjednika u cilju raspisivanja novih izbora.

Oko 50 država, uključujući i Sjedinjene Dražave su priznale Guaida kao prijelaznog predsjednika Venecuele.

Maduro naziva Guaida američkom marionetom, koji želi da ga sruši sa vlasti pučem.

Vlada je uhasila njegovog glavnog savjetnika, skinula Guaidu skupštinski imunitet i otvorila više istraga. Guaidu je takođe zabranjeno da napušta zemlju, ali je on tu zabaranu otvoreno prekršio ranije ove godine.

Prošle sedmice, Guaido je objavio da je njegov saveznik iz Kongresa, opozicioni poslanik Gilber Caro bio uhapšen i da je još 11 članova njegovog tima bilo pozvano da se pojave u obavještajnoj agenciji Sebin.

RSE

tačno.net
Autor/ica 30.4.2019. u 13:48