Grčki parlament prihvatio gorki evropski plan

tačno.net
Autor/ica 16.7.2015. u 08:54

Grčki parlament prihvatio gorki evropski plan

Sa 229 glasova za, 64 protiv i šest suzdržanih grčki parlament jutros je prihvatio evropski plan reformi.

Nakon nekoliko sati nemira u centru Atine grčki su parlamentarci usvojili mjere štednje i reformi koje Evropska unija zahtijeva u zamjenu za finansijsku pomoć.

Sličan plan je samo prije nekoliko dana odbijen u istom parlamentu, pa stoga ovo predstavlja poraz populista koji su mjesecima promovisali naizgled alternativna rješenja koja zapravo nisu imala temelj u realpolitici.

Tako je premijer Alexis Tsipras postao zagovornik strožijeg programa pomoći od onog kojem se protivio prije referenduma, a koji je održan početkom mjeseca jula. Upravo zbog toga, 40 od 149 parlamentaraca koji predstavljaju partiju Syrizu glasali su protiv prihvatanja plana EU.

“Naša nacija sada dobija još više otrova koji nas je prije pet godina gurnuo u probleme”, rekao je jedan od poslanika Syrize. Neposluh unutar partije nagovještava nove izbore i nove ekonomske ambise, iako sam Tsipras ne želi dati ostavku.

Odobrenje plana sada je spasilo državu od sigurnog bankrota, a pretpostavlja se da će EU zajedno sa Evropskom centralnom bankom Atini isporučiti do 87 milijardi eura.

Grčka je pristala na niz mjera, a neki od najvažnijih su povećanje PDV-a, reforma penzionog sistema, garantovanje nezavisnosti agencije za statistiku, sprovođenje direktive za oporavak banaka, implementacija mjera štednje državnog aparata, privatizacija električne mreže…

Protesti

Čelnici eurozone danas će se sastati kako bi raspravili o tome koji će iznos novca, koji nezadovoljni građani Grčke neće ni vidjeti, biti ustupljen Atini po hitnom postupku.

Da su građani Grčke nesretni zbog onog što je Syriza ispunila u odnosu na ono šta je obećala govore i ulice Atine koje su sinoć bile poprište sukoba demonstranata i policije.

Ljuti građani su, noseći transparente sa sada već simboličnom porukom “OXI”, napravili okupljanja na najmanje deset mjesta širom glavnog grada Grčke.

Centralne demonstracije održane su ispred zgrade Parlamenta, gdje su stvari izmakle kontroli. Demonstranti su napali policiju Molotovljevim koktelima, šok bombama i kamenjem, mada je većina od 15.000 građana nastavila mirno protestirati.

Policija je privela najmanje 40 demonstranata, a okupljanje je završeno u vrijeme kada je sjednica u parlamentu počela. Ipak, građani se nisu razišli dok nije uništeno nekoliko vozila i zapaljen veći broj kontejnera.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 16.7.2015. u 08:54