Grčka: Bankrot, oprost duga ili postepena sanacija?

Autor/ica 20.6.2011. u 11:25

Grčka: Bankrot, oprost duga ili postepena sanacija?

Njemačka kancelarka Angela Merkel hvali grčku vladu i njene napore da sprovede mjere štednje. Naglašava kako je Grčka za godinu dana uradila mnogo toga i da bi joj se stoga moralo odati priznanje. Smanjila je za preko 5% minus u budžetu i to je enorman korak štednje, ali na žalost nedovoljan, naglasila je kancelarka i dodala da je pred Grcima ali i drugim nacijama dug put do okončanja krize. Grcima je potrebna naša solidarnost i mi smo spremni da je damo samo ako zemlje pogođene krizom ne popuste u svojim zadacima i obavezama. Traži se mješavina zahtjeva i strpljenja, rekla je Merkelova. 

Krizni menadžment EU zakazao, upozoravaju ekonomski ekspertiKrizni menadžment EU zakazao, upozoravaju ekonomski ekspertiIstovremeno, eksperti upozoravaju da političari u Evropi zakazuju kada je u pitanju krizni menadžment. Evropsko vijeće ne vodi već samo reaguje na finansijskim tržištama i time usložnjava i zaoštrava probleme umjesto da ih rješava, saopštio je Wim Koesters, ekspert za pitanja EU iz Instituta Sjeverne Rajne Vestfalije za ekonomske tokove. Grčka je sinoć bila glavna tema zasjedanja ministara finansija eurozone u Luksemburgu. Danas je i grčki premijer Girgios Papandreou u Briselu, kako bi pregovarao o spasilačkom paketu finansijske pomoći za Grčku. Samo nekoliko dana kasnije sastaju se šefovi država i vlada EU kako bi dogovorili moguća rješenja za izlazak iz finansijske krize.

Puno razgovora, malo rezultata

Puno razgovora, malo rezultata, ocjena je koju iznose ekonomski eksperti. Denis Snower, predsjednik Instituta u Kilu za praćenje tokova u svjetskoj privredi, smatra da je riječ o potpuno nepotrebnom zakazivanju politike. S obzirom da političari nisu riješili krizu u Grčkoj, Evropa je suočena sa velikim rizicima, posebno za finansijska tržišta. Jedan od vodećih njemačkim stručnjaka, koji savjetuje i njemačku vladu Peter Bofinger je za list “Welt am Sonntag” rekao da su finansijska tržišta preplašena. To se dešava jer se borbe odvijaju pred očima javnosti  a Evropska centralna banka prijeti najgorim scenarijima propasti, dodao je on.

Mnogi se plaše domino-efektaMnogi se plaše domino-efektaKancelarka stvari vidi drugačije. “Sada smo svi mi u Evropi bolje pripremljeni za izazove današnjice”, smatra ona i dodaje da se istovremeno EU mora konfrontirati sa propustima i grijehovima iz prošlosti. Krize u Grčkoj, Portugalu i Irskoj nastale su zbog grešaka iz prošlosti. Uostalom svaka zemlja nije pravila iste greške”, dodala je kancelarka. Jedan od scenarija za rješenje krize je izlazak Grčke iz eurozone i povratak na nacionalnu valutu drahmu. Padom kursa drahme koji će dovesti i do nižih cijena zemlja bi vrlo brzo mogla povećati konkurentnost na tržištu, smatra jedan dio eksperata. Drugi u tome vide propast eura i upozoravaju da bi u ekonomski slabijim članicama eurozone moglo doći do domino-efekta. I sama Njemačka je po tom pitanju podijeljena. Na osnovu ankete, čiji su rezultati objavljeni u nedjelju, 46% Nijemaca zagovara izlazak Grčke iz eurozone, 47% je protiv.

 

Autor/ica 20.6.2011. u 11:25