Građani Kosova biraju lokalnu vlast

tačno.net
Autor/ica 3.11.2013. u 09:41

Građani Kosova biraju lokalnu vlast

Na Kosovu su u sedam sati otvorena birališta na kojima će 1.779.357 građana izabrati gradonačelnike i odbornike u 38 opština. Ukupan broj registrovanih glasača van Kosova je 8.383. Glasačka mesta se zatvaraju u 19 časova.

Ono što je specifično za ove lokalne izbore je to što se oni po prvi put, uz pomoć OEBS-a, organizuju i u severnom delu Kosova, što je predviđeno Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Centralna izborna komisija je saopštila da su glasačka mesta u nedelju ujutro otvorena na celoj teritoriji Republike Kosova.

Predsednica komisije, Valdete Daka, saopštila je da se proces odvija dobro osim u jednom glasačkom centru na severu.

“Samo jedno biračko mesto u severnom delu Mitrovice nije otvoreno zbog tehničkih problema. Svi ostali centri su otvoreni”, kazala je Daka na prvoj konferenciji za medije.

Ona je saopštila da do sada nema problema ili incidenata, što je potvrdio i portparol OEBS-a, Nikola Gaon. On je u izjavi za RSE je naveo da su sva 44 glasačka centra na severu Kosova otvorena  za glasanje i da se kasni samo sa otvaranjem jednog biračkog mesta.

“Samo jedno mesto nije otvoreno, jer se nisu pojavili članovi biračkog odbora i njihova zamena je na putu. Mesta su otvorena. Ako su mesta otvorena, glasanje može početi, nema razloga da ne počne glasanje. Bilo je malih kašnjenja sa otvaranjem biračkih mesta, jer svi materiali koji su CIK trebalo uključiti u pakete nisu bili tu, pa smo morali malo sačekati da dobijemo zamenski materijale. Od jutros nikome nije uskraćeno pravo da glasa“, kazao je Gaon.

Zamenik komadanta policije za region Sever, Besim Hoti, saopštio je za RSE da je policijska pratnja izbornog materijala i glasačkih centara protekla bez problema, ali da se na najmanje tri lokacije nalaze grupe građana koji pozivaju na bojkot ovih izbora.

„Oni se nalaze na jednoj udaljenoj distanci od glasačkih centara i ne radi se o direktnoj blokadi ulaza u centar, osim što izražavaju nezadovoljstvo zbog  glasanja. Oni jednostavno pozivaju na bojkot ovih izbora ali to nema veze sa ugrožavanjem bezbednosti“.

Ukupno je 798 glasačkih centara, odnosno 2.366 biračkih mesta. Od toga broja, 44 glasačka centra su na severu Kosova, u severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, sa ukupno 83 biračka mesta. Na severu, pravo glasa ima 66.362 stanovnika.

Od ukupno 103 potvrđene izborne liste, 38 je albanskih, 33 su srpske, a ostalo su liste nezavisnih kandidata, zatim Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.

Izbore prate, osim lokalnih, i posmatrači iz međunarodne zajednice, za bezbednost tokom dana glasanja zadužena je kosovska policija, a o tome da glasanje protekne u najboljem redu brinu i međunarodne misije EULEX i KFOR.

Pred glasačima će se 3. novembra naći dva glasačka listića – jedan s kandidatima za gradonačelnike i drugi za odbornike.

Očekuje se da rezultati izbora budu proglašeni preliminarno 4. novembra, a zvanični najkasnije 6. novembra.

U drugom izbornom krugu, 1. decembra, u opštinama u kojima nijedan kandidat ne osvoji nadpolovičnu većinu, glasaće se samo za dva prvoplasirana koji su u prvom krugu dobili najviše glasova i time nastavili izbornu trku za gradonačelnika.

U procesu izbora učestvuju 103 politička subjekata, od kojih su 33 ispred srpske zajednice, a među njima je i građanska inicijativa pod nazivom Srpska koju podržava zvaničan Beograd.

I pored toga što na severu ima srpskih kandidata za gradonačelnike četiri opština, jedan broj Srba je tokom proteklih nedelja vodio kampanju za bojkot izbora jer ih smatra neprihvatljivim i neligitimnim pošto ih je raspisala predsednica Kosova. Oni dodaju da se izlaskom na izbore zaokružuje nezavisnost Kosova.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je dan uoči izbora pozvala na političku zrelost, te podsetila da su lokalni izbori test demokratije. Manipulisanje glasovima građana Kosova i ugrožavanje glasanja biće strogo kažnjeno, upozorila je predsednica Kosova.

“Lokalni izbori koji obuhvataju i opštine na severu teritorije Republike Kosovo će omogućiti integraciju građana srpske zajednice ovih opština u društvo i institucije zemlje pomažući tako ubrzano kretanje Kosova na evropskom putu. Pravo građana srpske zajednice, bilo na severu ili na jugu, ili u bilo kom drugom delu, za učešće na proces opšteg razvoja zemlje, jeste pravo garantovano Ustavom Kosova”, podsetila je Jahjaga.

Predizborna kampanja, koja je trajala mesec dana, protekla je regularno. Međutim, tokom predizborne tišine, kandidata za odbornika Alijanse za budućnost Kosova Bekima Birinxhikua u subotu je ubio pripadnik Kosovske policije, potvrdio je portparol ove policije Brahim Sadriu.

Ubistvo se dogodilo dok je stradali kandidat za odbornika stranke Ramuša Haradinaja telefonirao, a kosovski mediji i portali nagađaju da se radilo o ličnom sukobu i obračunu između ubijenog i policajca koji ga je ubio.

Ubijen+i tridesetosmogodišnji Birinxhiku bio je takođe jedan od prvih boraca Oslobodilačke vojske Kosova u operativnoj zoni Dukagjin.

Predstavnici međunarodne zajednice su sa svoje strane poručili da su izbori veoma bitni za evropske integracije i upozorili da neće tolerisati nikakve nepravilnosti, tako da je britanski ambasador u Prištini Jan Klif upozorio da pojedinci i poltičke partije na Kosovu ne pokušavaju da manipulišu na predstojećim lokalnim izborima

Ambasadorka SAD u Prištini Trejsi En Džejkobson poručila je da Vašington neće tolerisati kršenje izbornih pravila ili eventualne manipulacije tokom izbora na Kosovu i navela da će, “ako se evidentira bilo kakvo manipulisanje, SAD imati sasvim drugačiji pristup prema Kosovu”.

Izborna tišina počela je u petak i trajaće do zatvaranja izbornih mesta.

slobodnaevropa

tačno.net
Autor/ica 3.11.2013. u 09:41