Dominacija SAD-a na berzama

Googlova “majka firma” Alphabet je više vrijedna nego svih 40 Dax koncerna zajedno

Reuters
Autor/ica 3.1.2022. u 12:48

Googlova “majka firma” Alphabet je više vrijedna nego svih 40 Dax koncerna zajedno

Kakva berzanska godina! Na njujorškoj berzi na osnovu izuzetnog rasta kurseva vlada dobro raspoloženje. Za 28 posto porastao je S&P 500 ove godine, a također za 28 posto popeo se tehnološki indeks Nasdaq 100. Njemački vodeći indeks Dax porastao je za skoro 16 post. Foto: Richard Drew/DPA

Osam od deset najvrijednijih koncerna svijeta dolazi iz SAD-a. Nasuprot tome njemački koncerni sve više gube na relevantnosti. Poneseni usponom tehno giganata američki koncerni dominiraju sve jače svjetskim berzama, pokazuje jedna studija.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Svjetske berze su više nego ikada ovladane tehnološkim koncernima iz SAD-a. Osam od deset najvrijednijih preduzeća svijeta, s krajem 2021., dolazi iz SAD-a. Smartfon i softverski gigant Apple sa berzanskom vrijednošću od 2,96 biliona dolara (Termin: 27. decembar) kao prvi koncern uopšte približava se granici od tri biliona. Akcija Apple su se ove godine popela za 31 posto, podaci su to koji proizlaze iz izračuna konsultantske firme EY. Microsoft se sa plusem od 52 posto i vrednovanjem od 2,57 biliona dolara probio na drugo mjesto, a vlasnik Google Alphabet-a sa rastom kursa od dvije trećine i tržišnom kapitalizacijom od 1,96 biliona dolara probio se sa petog na treće mjesto.

Najvrijednija firma u Dax-u nema sjedište u Njemačkoj

Sam Alphabet je time vrijedniji nego 40 koncerna zajedno u njemačkom vodećem indeksu Dax, koji preračunato dolaze na oko 1,9 biliona dolara. Najvrijednija firma u Dax-u nema sjedište u Njemačkoj – Gasni koncern Linde plc sa 175 milijardi dolara nalazi se na 77. mjestu u svijetu nakon što je svoju berzansku vrijednost od fuzije sa američkim Praxairom udvostručio. Softverski koncern SAP ostaje sa 166 milijardi dolara u 2021. godini kao najskuplji njemački koncern, ali pada na 80. mjesto (2020. godine nalazio se na 72. mjestu). Siemens (137 milijardi) je nakon jedne godine pauze ponovo među „Top 100“.

Krajem 2007., kratko prije finansijske krize, nalazilo se sedam njemačkih preduzeća još među 100 najvrijednijih u svijetu, a krajem 2021. je samo još osam među “Top 200”. „Značaj Evrope na svjetskim berzama opada, težište se sve više pomjera u pravcu SAD-a“, konstatuje Henrik Ahlers, predsjednik poslovodnog odbora EY. Od Top 100 bilo ih je 2007. još 46 iz Evrope, danas je 16 – nasuprot 61 iz SAD-a. Napredak digitalizacije, koji je izazvala pandemija korone, ide u prilog prije svega tehnološkim firmama, od kojih su SAD ispred svih, objašnjava šef EY.

Uspješni novajlija Biontech ostaje izuzetak

Nasuprot tome u Evropi veliku ulogu još uvijek igraju prije svega etablirani automobilski, farmaceutski i sirovinski koncerni, objašnjava Ahlers. najvrijednije evropsko preduzeće je sada francuski koncern luksuznih proizvoda LVMH (414 milijardi dolara) na 19. mjestu, koga slijedi Nestle (382 milijarde) kao broj 22. „Mi imamo – uprkos bumu finansiranja u start-up sektoru – suviše malo mladih preduzeća, koja bi po prihodu i po berzanskoj vrijednost mogle u svjetski vrh“, razmišlja Ahlers. Međutim, izumitelj vakcine Biontech je jedan od uspješnih novajlija godine – sa tržinom vrijednosti višoj od 61 milijardi dolara on je među njemačkim firmama broj dvanaest i među Top 300 širom svijeta. Njegovo vrednovanje na američkoj tehnološkoj berzi Nasdaq se u toku jedne godine više nego utrostručilo.

Proizvođači čipova ubrajaju se u krizne dobitnike

Dobitnici u krizi na berzi su proizvođači čipova koji profitiraju od uskih grla i visokih cijena: Sa proizvođačem grafičkih čipova Nvidia (774 milijarde dolara) i ugovornim proizvođačem TSMC (567 milijardi) su dva od njih dospjeli među deset najvrijednijh preduzeća svijeta. Gubitnici su kineski internet koncerni Tencent i Alibaba, koji su ispali iz “Top Ten”. Kod Alibabe se berzanska vrijednost upolovila. Naftni gigant Saudi Aramco, koji je još prije dvije godine bio broj jedan na rang listi, pao je sa drugog mjesta na četvrto. Njegova vrijednost stagnira od izlaska na berzu na 1,9 milijardi dolara.

Iza smjene u autobranši stoji Tesla. Berzanska vrijednost novajlije se u toku tri godina povećala skoro dvadeset puta na 1,1 bilion dolara – to donosi šesto mjesto u rang listi. Volkswagen, kao najvrijedniji njemački proizvođač automobila, uprkos porastu kursa za 30 posto, sa 130 milijardi dolara leži na 112. mjestu. Najskuplji novajlija na berzi ove godine je proizvođač elektro automobila Rivian, koji je sa 96 milijardi dolara bez muke zaobišao Daimler (85 milijardi) i BMW (66 milijardi).

manager-magazin.de

Reuters
Autor/ica 3.1.2022. u 12:48