G20 traži od SAD brzo rešenje budžetske krize

tačno.net
Autor/ica 12.10.2013. u 08:11

G20 traži od SAD brzo rešenje budžetske krize

Finansijski stručnjaci Grupe 20 najvećih svetskih privreda zatražili su u petak od SAD da brzo reše probleme s budžetom i zaduživanjem koji mogu nepovoljno da utiču i na svetsku privredu.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka članica G20 dvodnevni sastanak u Vašingtonu završili su zajedničkim saopštenjem u kojem se izražava zabrinutost zbog spora Bele kuće i Predstavničkog doma oko budžeta i granice zaduživanje SAD.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je na konferenciji za novinare da se sve članice G20 nadaju brzom rešenju pošto 17. oktobra SAD, ako se ne podigne granica zaduživanja, mogu ostati bez novca da izmiruju svoje obaveze. To uključuje i isplatu kamata na državne obveznice.

“Nije raspravljano o najgorem scenariju. Verujemo da će vlasti SAD pronaći izlaz iz ove složene situacije”, rekao Siluanov.

I drugi zvaničnici iz G20 su izrazili sličan optimzam, navodeći da ovo nije prvi put da su SAD na ivici bankrota, ali da je rešenje uvek do sada bilo nađeno u zadnji čas.

Vlada SAD je prošle nedelje ušla u delimičnu blokadu budžeta, pošto demokrate i republikanci nisu mogli da se dogovore o produženju privremenog finansiranja vlade.

Republikanci u Predstavničkom domu nude dogovor

Republikanski kongresmeni iz Predstavničkog doma ponudili su usvajanje zakona kojim bi se izbegao bankrot SAD i okončala delimična obustava rada vladinih institucija, rekli su u petak američki zvaničnici.

To je deo okvirnog plana koji bi uključio rezove u socijalnim programima. Međutim, kako se dodaje, blokada u Kongresu još nije prevaziđena.

Pet dana uoči isticanja roka za povećanje limita zaduživanja države, odnosno mogućnosti da država bankrotira ako se taj limit ne podigne, Republikanci su zatražili promene u programu zdravrstvene zaštite poznatog kao “Obamaker”.

Zahtev je iznet u finišu borbe demokrata i republikanaca oko ovog zakona koja je uzdrmala finansijska tržišta i 350.000 državnih službenika na federalnom nivou poslala na prinudne odmore.

Obama tvrdi da neće pregovarati s republikancima ni o federalnom budžetu ni drugim stvarima, sve dok vlada ne počne ponovo da radi i, odvojeno od toga, limit na zaduživanje ne bude podignut.

Plan republikanaca iz Predstavničkog doma predstavljen je sinoć na sastanku u Beloj kući, i prisustvovali su mu Obamini glavni savetnici, kao i Džon Bejner, šef republikanaca u donjem domu Kongresa.

Bejner je izneo predlog da se rok za donošenje zakona o podizanju kreditnog limita pomeri na 22. novembar, pod uslovom da Obama pristane na pregovore o smanjenju troškova u sklopu Obamakera i prekidu obustave rada vladinih institucija.

Učesnici su rekli da se diskusija proširila na načine da se brzo prekine blokada vlade, koja je stupila na snagu 1. oktobra, zato sto blokirani Kongres nije usvojio odgovarajući zakon.

Šef republikanske većine Erik Kantor, koji je prisustvovao sastanku, kazao je da se “čeka odgovor” zvaničnika Obamine administracije.

Slobodna Evropa

tačno.net
Autor/ica 12.10.2013. u 08:11