Francuski mediji: Strah od vakcina i prijeteće poruke

Nataša Jokić/balkans.aljazeera.net
Autor/ica 15.12.2020. u 09:38

Francuski mediji: Strah od vakcina i prijeteće poruke

foto: EPA

“Ima pacijenata koji pitaju kada će već jednom da stigne vakcina, a ima i onih koji sumnjaju u njeno dejstvo, u njenu bezbednost i moguće sekundarne efekte. Neki se otvoreno protive vakcinaciji protiv COVID-a 19 čak i pre nego što je ona počela na teritoriji Francuske. Vakcine su postale glavna tema tokom pregleda kod lekara opšte prakse (porodični lekari)…”

“Postavljaju nam uvek ista pitanja”, kaže Jacques Battistoni, predsednik francuskog Udruženja lekara opšte prakse. I on je često součen sa poplavom pitanja : šta mislite o vakcinama? Da li ste sigurni da nisu opasne? Nije li nenormalno što su pronađene tako brzo?”, izveštava pariski dnevnik Le Monde. Autor članka potvrđuje da je “vrlo složen odnos građana prema vakcinama u domovini Louisa Pasteura”, pronalazača vakcine protiv besnila.

Doktor Battistoni potvrđuje novinarima da mnogi iz njegove ordinacije izlaze uvereni da je vakcina korisna. Lekari opšte parkse su u Francuskoj “porodični lekari” koji ponekad decenijama leče više generacije jedne te iste porodice. Nešto slično kao seoski lekari. Zbog toga sa pacijentima imaju često vrlo čvrste veze.

Posle svih protivurečnosti od početka epidemije, zbog kojih su podnete na stotine tužbi protiv vlade, porodični lekari su zapravo jedini kojima većina građana još uvek veruje. Mnogi zato misle da ih je vlada zato i izabrala da budu nosoci vakcinacije. Neće biti bezličnih vakcinodroma kao u Španiji ili u drugim zemljama.

Porodični lekari tako su se opet našli u prvoj liniji fronta. Takav je već bio slučaj na početku epidemije u martu i aprilu kada je na desetine njih preminulo od posledica COVID-a i masovnog zaražavanja zbog toga što im zdravstvene vlasti nisu obezbedile ni maske, ni rukavice, ni zaštitnu odeću.

“Treba reći da se ovako nešto dešava prvi put – kažu lekari opšte prakse. Navikli su da objašnjavaju pacijentima koristi od vakcinisanja, ali ovo je prvi put da objašnjavaju koristi od vakcina koje su proizvedene novom tehnologijom i u rekordnom roku. Reč je o vakcinama koje očekujemo za nekoliko nedelja i čija je tehnologija relativno nova – to je RNK nosač (genetske) poruke (o virusu koja će izazvati stvaranje antitela i odbranu organizma)”, izveštava Le Monde.

Građani zbunjeni

“Jedna pacijentkinja stara 83 godine poverila mi je da uopšte nema želju da služi kao zamorčić. Kada je čula da vakcina mora da se čuva na minus 80 stepeni rekla je: Odlično tako ćemo ići direktno u klanicu da se vakcinišemo”, ispričao je dr Xavier Marc-Tudor, lekar iz Nantea, prenosi Le Monde.

Pacijentkinja o kojoj govori Marc-Tudor živi u jednom domu za stare. Prema planu vlade, RNK-vakcina biće krajem decembra – početkom januara prvo davana stanarima domova za stara lica i medicinskom i administrativnom osoblju koje u njima radi. Računa se da će tako ovim prvim krugom vakcinacije biti obuhvaćeno oko milion ljudi.

“Kao većina njegovih kolega (prodičnih lekara) dr. Marc-Tudor, koji kaže da je ‘pristalica vakcina i vakcinacije’ naglašava svojim pacijentima da će se i on sam vakcinisati. Govori im o tome da je vakcina učinila veliko dobro jer je omogućila iskorenjivanje bolesti kao što je difterija. Odgovara na precizna pitanja i razbija strah kod pacijenata: Ne, nije tačno (to što se priča), vakcina ne može da promeni genetski ‘kod’ vakcinisanog pacijenta”, prenosi Le Monde.

Mnogi strahuju od toga da će nova vakcina nazvana “genetska” promeniti genetski kod vakcinisanih osoba koje, ako zatim imaju decu, prenose “ubrzigane promene” u nasleđe potomstvu.

Građani su zbunjeni jer oni koji na ovo ukazuju javno u medijima nisu ni urednici horoskopa, ni proročice, ni vračare – već ugledni lekari, često sa titulama i položajima.

Jedan od njih je profesor dr. Christian Peronne, nekadašnji član Visokog Saveta za javno zdravlje u čijoj biografiji čitamo da je 2009. godine bio član Evropskog Savetodavnog tela za imunizaciju (ETAGE) koje savetuje i Svetsku zdravstvenu organizaciju u pogledu vakcinalne politike.

Bez genetskih mutacija

Ugledni francuski genetičar Axel Kahn objasnio je za javni radio servis France Inter da RNK-vakcine “ni u kom slučaju ne mogu da dovedu do genetskih mutacija kod vakcinisanih osoba”, kako to tvrde dr. Christian Peronne i dr. Louis Fouche, anesteziolog na odelenju za reanimaciju”. RNK nosač poruke o virusu ulazeći u ćeliju vakcinisane osobe ne ulazi u jedro ćelije u kome se nalazi genetski kod već ostaje van njega.

Profesor Khan je objasnio da će, kao posledica vakcinacije, samo mali broj ćelija proizvoditi protein namenjen provociranju proizvodnje anti-tela čime se stiče imunitet u slučaju zaražavanja. “Neće se dakle čitav organizam pretvoriti u fabriku vakcine”, objasnio je Axel Kahn.

“Naravno da ću se ja vakcinisati, jedva čekam da vakcina dođe. Ona je jedini način da konačno mogu da zagrlim moje unuke i moju decu”, rekao je on.

Dodao je da ne može da garantuje da se COVID-19 neće ponašati kao sezonski grip koji se vraća svake godine u mutiranoj verziji i protiv koga se vakcinišemo svake godine.

Neizvesno je da li će ovo biti dovoljno da umiri strahove Francuza koji su, za razliku od drugih zapadnoevropskih suseda, najsumnjičaviji prema vakcinama.

Prijeteće poruke

Lekari opšte prakse po prvi put su pred zadatakom da objašnjavaju koristi od vakcine koja još nije dovoljno poznata; njima je tim teže što su se istovremeno su se našli na udaru anti-vakcinaša.

Sve više onih koji prijavljuju da dobijaju preteće poruke od anonimnih “boraca” protiv vakcina.

Jedna od takvih poruka glasi: “Konopac te čeka”, prenosi tv-kanal LCI. Lekar opšte prakse Jérôme Marty iz malog mesta Fronton na jugu Francuske poručio je: “Očigledno je da jedan zid pao jer ova kriza traje mesecima. Taj zid nas je delio od zone u kojoj nema poštovanja za onoga koji nas leči.”

“Dr. Jerome Marty kaže da je u poslednje vreme primio više pretnji smrću: Desetak mojih kolega doživelo je isto – kaže on. Tu ozlojeđenost i agresiju protiv lekara on objašnjava činjenicom da zdravstvena, društvena i ekonomska kriza traju već mesecima i da je uz to postupno počela kampanja za vakcinaciju. Imate ljude koji misle da je ono što je posledica zapravo uzrok. Takvi smatraju da su za zarazu odgovorni lekari”, prenosi lokalni dnevnik La Depeche.

“Dr. Marty kaže da se neki lekari plaše da govore o pretnjama koje dobijaju kako ne bi nervirali one koje im te pretnje upućuju. On savetuje svojim kolegama da svaki slučaj pretnje ipak prijave nadležnima i svom sindikatu”, izveštava La Depeche.

Dnevnik Liberation izveštava o tome kako su u Parizu pred ministarstvom zdravlja protiv “sanitarne diktature” protestovali krajnja desnica i njoj bliske ultra-patriotske političke grupe. List prenosi da je u prisustvu stotinak ljudi nekadašnji “broj 2” ultra desnog Nacionalnog fronta Florian Philippot održao govor protiv vakcina pozivajući na “vraćanje” suvereniteta Francuskoj. “Retorika koja nije bez predumišljaja”, zaključuje izveštač ovog dnevnika.

balkans.aljazeera.net

Nataša Jokić/balkans.aljazeera.net
Autor/ica 15.12.2020. u 09:38