FDP napustio pregovore o Vladi Njemačke

tačno.net
Autor/ica 20.11.2017. u 10:12

FDP napustio pregovore o Vladi Njemačke

foto: EPA

Ako se povlačenje liberala iz pregovora pokaže konačnim, Merkel bi mogla pokušati sastaviti manjinsku vladu sa Zelenima ili bi se mogli sazvati novi izbori.

Napori njemačke kancelarke Angele Merkel da sastavi trostranačku koalicijsku vladu doživjeli su veliki udarac nakon što su njeni potencijalni partneri liberali (FDP) objavili da se povlače iz koalicijskih pregovora i da su oni propali.

Poslovno orijentisani Slobodni demokrati (FDP) neočekivano su napustili pregovore s Merkelicinom konzervativnom koalicijom CDU/CSU i Zelenima, ustvrdivši da tri strane nisu uspjele postići kompromis o ključnim pitanjima, poput pitanja imigranata i zaštite životne sredine.

Ako se povlačenje liberala iz pregovora pokaže konačnim, Merkel bi mogla pokušati sastaviti manjinsku vladu sa Zelenima ili bi se mogli sazvati novi izbori.

“Danas nije postignut napredak, već je, naprotiv, napravljen korak nazad, jer su se počeli propitivati i ciljani kompromisi”, rekao je novinarima čelnik FDP-a Christian Lindner. “Bolje je ne vladati nego vladati pogrešno. Zbogom!”, rekao je Lindner.

Fragmentiran parlament

Tri stranke nevoljko su ušle u pregovore o tročlanoj koaliciji, koja još nije viđena na državnom nivou u Njemačkoj, no koja je postala potrebna zbog rezultata izbora u septembru, na kojima su glasači djelomično okrenuli leđa velikim strankama ljevice i desnice i izglasali veoma fragmentiran parlament.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je žaljenje zbog odluke FDP-a da napusti koalicijske pregovore.

“Vjerovali smo da se nalazimo na putu na kojem je dogovor mogao biti postignut”, rekla je Merkel. “Žalim, uz puno poštovanje prema FDP-u, što nismo mogli postići sporazum”, dodala je njemačka kancelarka.

Ona je rekla da će se tokom dana sastati s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom kako bi ga izvijestila o situaciji. Također je rekla da će njen blok CDU/CSU nastaviti pregovarati odgovorno. Naglasila je da će učiniti sve što može kao njemačka kancelarka da izvede zemlju iz ovog “teškog perioda”.

Politička kriza

Neuspjeh u koalicijskim pregovorima mogao bi pokrenuti najtežu političku krizu u Njemačkoj u nekoliko desetljeća jer su socijaldemokrati (SPD) već najavili da nakon gubitka na izborima planiraju ostati u opoziciji.

Postizanje trostranog dogovora jedina je realistična šansa da Merkel osigura četvrti mandat na čelu države. No, FDP, koji se tek vratio u parlament nakon četiri godine izbivanja, i Zeleni, koji nisu vladali 12 godina, ne žele kompromisima otuđiti svoje glasačko tijelo i pokvariti izborni uspjeh.

Ulozi su veliki i za bavarsku Kršćansko-socijalnu uniju, saveznike Angele Merkel iz konzervativne koalicije. CSU strahuje da će neuspjeh u osiguravanju ograničenja imigracije potaknuti rast krajnje desnice na regionalnim izborima iduće godine i time možda čak i zbaciti CSU nakon 60 godina vladanja u toj pokrajini.

Neuspjeh u koalicijskim dogovorima mogao bi dovesti do novih parlamentarnih izbora, a to ne odgovara nijednoj od tri stranke jer strahuju da bi to moglo dovesti do još boljeg rezultata krajnje desne Alternative za Njemačku.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 20.11.2017. u 10:12