Farmeri najavili dolazak traktorima u Pariz

RSE
Autor/ica 4.2.2023. u 10:01

Farmeri najavili dolazak traktorima u Pariz

Francuski farmeri na ulicama Pariza 2019. godine, foto: Mustafa Sengi/SIPA/Shutterstock

Francuski poljoprivrednici pozvani su da u srijedu, 8. februara, dođu na traktorima u Pariz na protestu, kako bi osudili “nestanak” domaćih poljoprivrednih proizvoda zbog smanjenja vrsta pesticida koji su im na raspolaganju.

Poljoprivredni sindikat i Savez za proizvodnju šećerne repe pozvali su i na proteste 20. februara, ali tad širom Francuske.

Poljoprivrednici planiraju da se u srijedu na traktorima okupe u Parizu kod parlamenta i Ministarstva poljoprivrede. Sudjelovanje je prijavilo oko 900 poljoprivrednika.

Francuska vlada je 23. januara odlučila da ne odobri određene insekticide za uzgoj šećerne repe, poslije odluke Suda pravde Europske unije o zabrani tih proizvoda.

Te supstance, toksične za pčele zabranjene su od 2018. godine, ali je nastavljena njihova upotreba u Francuskoj za sjeme šećerne repe, da bi se zaštitilo od virusnih bolesti koje ugrožavaju prinose.

Sindikat je ocijenio je da je već katastrofalno stanje u nekim poljoprivrednim sektorima i da će uz zabranu insekticida nestati poljoprivreda u Francuskoj.

Sindikat se zalaže za nastavak upotrebe insekticida dok se ne pronađe drugo rješenje jer je u pitanju “suverenitet hrane”, koji je vlada označila kao jedan od svojih prioriteta.

RSE

RSE
Autor/ica 4.2.2023. u 10:01