Evropski parlament za veću online sigurnost

tačno.net
Autor/ica 22.10.2013. u 09:44

Evropski parlament za veću online sigurnost

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su nacrt novih propisa kojima bi se ojačala zaštita privatnosti na internetu i koji predviđaju kazne i do 100 miliona eura za kompanije kao što su Yahoo, Facebook i Google ukoliko prekrše te propise.

“EP je u potpunosti podržao oštar zakon za zaštitu podataka”, izjavila je potpredsjednica Evropske komisije, zadužena za pravosuđe, Viviane Reding, ističući da će ovim biti “ojačana zaštita građana po principu jedan kontinent – jedan zakon”.

EP, na osnovu prijedloga EK-a, nastoji uvesti i strožije zakone o tome kako će podaci biti dijeljeni ili prosljeđivani drugim zemljama koje nisu članice Evropske unije.

Na putu ka istinskoj privatnosti

Primjera radi, ako Sjedinjene Američke Države žele pristup informacijama koje ima Google ili Yahoo o evropskim građanima koji žive u Evropi, kompanija će prvo morati za to tražiti odobrenje vlasti, koje će biti zadužene za zaštitu podataka, navodi Reuters.

Izradu novih propisa podstakli su podaci koje je objelodanio Edward Snowden o raširenom američkom online špijuniranju.

Agencija AP je ocijenila da bi novi propisi, kojima se predviđaju stroga zaštita privatnosti i visoke kazne za prekršioce, mogli imati znatne implikacije na američke internetske kompanije.

Pristalice ovih mjera ističu kako će novi propisi predstavljati kamen međaš na putu istinske online privatnosti, dok protivnici kritiziraju birokratiziranost predviđenih rješenja i upozoravaju na to da će ona škoditi kako biznisu tako i korisnicima interneta.

aljazeera

tačno.net
Autor/ica 22.10.2013. u 09:44