EU protiv prebacivanja američke ambasade u Jeruzalem

tačno.net
Autor/ica 17.1.2017. u 08:39

EU protiv prebacivanja američke ambasade u Jeruzalem

foto: AFP

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini u ponedjeljak je upozorila protiv svake jednostrane akcije u vezi vrlo sporne izjave novog američkog predsjednika Donalda Trumpa o prebacivanju američke ambasade u Izraelu iz Tel-Aviva u Jeruzalem.

“Mislim da je vrlo važno za sve nas da se suzdržimo od jednostranih akcija, posebice onih koji bi imale teške posljedice na velika područja javnog mnijenja u svijetu”, upozorila je Mogherini na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu. Trump je tijekom kampanje obećao priznati Jeruzalem prijestolnicom Izraela i u taj grad premjestiti svoje veleposlanstvo.

Više od 70 zemalja ponovilo je u nedjelju na bliskoistočnoj mirovnoj konferenciji u Parizu da se zauzima za rješenje s dvije države, palestinske i izraelske, te upozorilo da neće priznati jednostrana djelovanja koja bi ugrozila rješenje postignuto pregovorima, posebice o pitanju granica i statusa Jeruzalema.

U završnom priopćenju sudionici pariške konferencije zahtijevaju od Izraelaca i Palestinaca da dokažu zalaganja za rješenje o dvije države, da se suzdrže jednostranih djelovanja koja bi ugrozila rezultat pregovora, posebice o granicama, Jeruzalemu i izbjeglicama.

Mogherini je osim toga ustvrdila da su ministri na konferenciji bili jedinstveni čime je demantirala da je Velika Britanija blokirala zajedničku izjavu na pariškoj konferenciji.  “To ne odgovora onome što se odvijalo na sastanku. Izjave o tom pitanju su bile neslužbene”, rekla je.

London, vrlo rezerviran na konferenciji u Parizu, nije u nedjelju potpisao završno priopćenje. “Imamo određene rezerve o međunarodnoj konferenciji kojoj bi svrha trebala biti poticanje mira između dviju strana, bez njihove nazočnosti, a konferencija se održava protivno volji Izraela”, precizira se u priopćenju Foreign Officea.Ta poruka stižu u vrlo eksplozivnom ozračju kad se rješenje o dvije država čini nedostižnim, gotovo 70 godina nakon osnivanja Izraela i početka sukoba. Poruka stiže pet dana prije stupanja na vlast američke administracije koja je zauzela jaka proizraelska stajališta.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je u nedjelju “beskorisnom” međunarodnu konferenciju u Parizu kojom se želi oživjeti bliskoistočni mirovni proces, a palestinska samouprava izrazila je zadovoljstvo zaključcima.

ba.n1info.com

tačno.net
Autor/ica 17.1.2017. u 08:39