Paket strogih sankcija

EU priprema embargo na naftu iz Rusije

Johannes Korge/dpa/spiegel.de
Autor/ica 4.5.2022. u 08:37

EU priprema embargo na naftu iz Rusije

PCK rafinerija u Schwedtu (Brandenburg): Postrojenje prerađuju mnogo ruske nafte – dosada – Foto: Patrick Pleul / dpa

I Njemačka se sada zalaže za ovaj korak: U srijedu bi EU komisija mogla predstaviti novi paket akcija – uključujući zabranu uvoza ruske nafte.

Piše: Johannes Korge/dpa  – spiegel.de – 02.05.2022.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Pitanje energije visi iznad svih nastojanja za uvođenje sankcija zapadnih država protiv Rusije nakon njihovog napadačkog rata protiv Ukrajine. Upoređuju se neophodne kaznene mjere protiv Moskve sa mogućim posledicama za gospodarstvo i privatna domaćinstva kod kuće. Nakon početne suzdržanosti sada i njemačka vlada podržava mogući evropski embargo na uvoz ruske nafte. To je saznala novinska agencija dpa tokom vikenda od EU diplomata u Briselu.

Kako je saznala dpa u najnovijim pripremnim razgovorima o šestom paketu sankcija EU protiv Rusije kao reakcija na upad ruskih trupa u Ukrajinu Berlin se jasno postavio za uvođenje embarga. Odgovarajući zaključak EU je time postao znatno vjerovatniji, čuje se od EU diplomata.

Kao kočničari kod teme naftnog embarga važe sada samo još Mađarska, Austrija i Slovačka kao i Španija, Italija i Grčka. Zemlje kao Slovačka i Mađarska su pritom po podacima diplomata do sada bile protiv brze zabrane uvoza zbog svoje velike ovisnosti od ruskih isporuka nafte.

Kako će dalje ići sa planiranjem embarga pokazaće se vjerovatno već slijedećih dana. EU komisija pod vođstvom Ursule von der Leyen želi, prema informacijama dpa, što je moguće brže prezentirati prijedlog novog paketa sa sankcijama prema Rusiji da bi povećala pritisak na vladu u Moskvi zbog rata protiv Ukrajine. Prema procjenama think tanka Bruegel EU je u poslednje vrijeme dnevno uvozila ruske nafte u vrijednosti od oko 450 miliona evra.

Razlog za njemačku promjenu kursa kod naftnog embarga mogli bi biti najnoviji uspjesi u smanjenju njemačke energetske ovisnosti od Rusije. Proteklih tjedana utvrđen je napredak prije svega kod nafte i uglja, proizlazi iz „Drugog izvještaja o napretku kod energetske sigurnosti“.

Prema izvještaju ovisnost se smanjila

Prema izvještaju ovisnost od ruske nafte smanjila se sa 35 posto prošle godine na 12 posto. To znači: 2021. poticalo je 35 posto njemačke potrošnje nafte iz Rusije, sada samo još 12 posto. Ovisnost od ruskog gasa smanjila se sa nekadašnjih 55 posto na oko 35 posto. Kod uglja se kroz promjene ugovora ovisnost od početka godine smanjila sa 50 posto na oko 8 posto. EU je uvela zabranu uvoza ruskog uglja sa prelaznim periodom.

I kod zemnog gasa postoji napredak ali je udio ruskog gasa u njemačkoj potrošnji i dalje velik. Kod problema sa gasom trebao bi pomoći novi zakon čiji izgled dobija formu do kraja tjedna.

spiegel.de

Johannes Korge/dpa/spiegel.de
Autor/ica 4.5.2022. u 08:37