EU planovi za zamrzavanje sredstava Mađarskoj

RSE
Autor/ica 26.11.2022. u 09:05

EU planovi za zamrzavanje sredstava Mađarskoj

foto: tacno.net arhiva

Mađarskoj preti gubitak više od 13 milijardi evra iz fondova Evropske unije (EU) posle ocene Evropske komisije da Budimpešta nije sprovela obećane reforme za suzbijanje korupcije na visokom nivou i jačanja nezavisnosti pravosuđa.

Vlada desničarskog populiste Viktora Orbana, koja je godinama u sukobu s Briselom zbog optužbi za nazadovanje demokratije, time bi mogla da izgubi preko potreban novac, dok je suočena s padom vrednosti forinte, rastom inflacije i usporavanjem ekonomskog rasta, pišu svetski mediji.

Evropska komisija će sledeće nedelje Mađarskoj verovatno odobriti plan postpandemijskog oporavka kako bi ostala otvorena mogućnost da dobije sredstva iz EU, ali isplate neće biti sve dok Budimpešta ne ispuni sve dogovorene uslove, navodi Rojters (Reuters) pozivajući se na izvore iz Komisije.

U okviru sheme oporavka EU, Mađarska bi mogla da dobije 5,8 milijardi evra bespovratnih sredstava. Taj novac, kako navodi agencija, preko je potreban Budimpešti u jeku rasta inflacije, usporavanja privrednog rasta i povećanja troškova zaduživanja.

Pored toga, kažu izvori, Komisija će takođe sledeće nedelje verovatno preporučiti vladama članica EU da se Mađarskoj suspenduje 65 odsto transfera iz Kohezionog fonda EU, ili oko 7,5 milijardi evra, dok Budimpešta ne ispuni uslove u vezi s nezavisnošću pravosuđa.

Mogućnost da Evropska komisija sledeće nedelje zadrži ukupno 13,3 milijarde evra namenjenih Mađarskoj usledila je posle višemesečnih pregovora s vladom premijera Viktora Orbana u vezi sa zabrinutošću EU o korupciji na visokom nivou, nezavisnosti sudova, nevladinih institucija i medija, kao i pravima manjina.

Mađarska je prema ranijem dogovoru s Komisijom trebalo da preduzme mere u vezi s nekim od ovih ključnih problema do 19. novembra, navodi Rojters, ukazujući da evropski zvaničnici kažu da je preliminarna procena pokazala da Budimpešta nije uradila dovoljno.

Ispravljanje ‘sistemskih nepravilnosti’

Stav Komisije objavljen je nekoliko sati pre nego što su poslanici Evropskog parlamenta velikom većinom – 416 glasova “za” i 124 “protiv” – pozvali da se fondovi EU za Mađarsku zamrznu zbog kršenja vladavine prava, ukazuje Juronjuz (Euronews).

Povodom 7,5 milijardi evra iz Kohezionog fonda EU, Komisija je u septembru predložila da se Mađarskoj uskrate ta sredstva pošto je Brisel pokrenuo novi mehanizam vladavine prava, navodi evropski televizijski kanal, dodajući da je vlada desničarskog populiste Orbana mogla da dobije taj novac da je do 19. novembra usvojila 17 korektivnih mera o kojima je pregovarala s Komisijom.

Te mere imaju za cilj da isprave “sistemske nepravilnosti” u procesu javnih nabavki, sukobu interesa vladinih zvaničnika i slabostima u istragama i krivičnom gonjenju slučajeva u vezi s fondovima EU.

Budimpešta je poslala neophodnu dokumentaciju do 19. novembra i ministarka pravde Judit Varga je prošle nedelje rekla da je “veoma optimistična” da će sredstva biti isplaćena. Međutim, Evropska komisija je ocenila da Budimpešta nije ispunila svoje obaveze i odlučila je da to pitanje prosledi Savetu EU. Očekuje da će zemlje EU glasati o tome sredinom decembra kvalifikovanom većinom neophodnom za blokiranje isplate.

Kad je reč o zasebnih 5,8 milijardi evra iz programa postpandemijskog oporavka, Mađarska je jedina članica EU kojoj Komisija nije odobrila deo od ukupno 806,9 milijardi evra za oporavak nakon pandemije.

Da bi se to desilo do kraja godine, plan Evropske komisije predviđa 27 “super koraka” koji uključuju 17 korektivnih mera u vezi s pitanjima vladavine prava, kao i reformu za jačanje nezavisnosti pravosuđa i nova pravila o reviziji i izveštavanju o fondovima EU.

Brisel i Budimpešta se godinama sukobljavaju oko vladavine prava i Mađarska je optužena da koristi pravo veta na nivou Saveta EU kako bi obezbedila ustupke i sredstva, ukazuje Juronjuz, dodajući da Mađarska trenutno blokira usvajanje u EU globalnog korporativnog poreza koji je prošle godine dogovorilo više od 130 zemalja i najavila je da će staviti veto na plan Komisije da izda zajedničke obveznice za prikupljanje 18 milijardi evra pomoći Ukrajini.

Mađarska ključna za prioritete EU

Najava iz Komisije da će uskratiti milijarde evra Budimpešti kao polugu uticaja u pokušaju da zaustavi, kako smatra, demokratsko nazadovanje Mađarske, unekoliko je iznenađenje, ocenjuje Politiko (Politico).

Još prošle nedelje se očekivalo da će Brisel i Budimpešta uspeti da se dogovore o oslobađanju novca iz EU fondova, ističe portal, dodajući da je Komisija u sredu, 23. novembra, donela nešto iznijansiraniju odluku – odobrila je plan Mađarske za potrošnju novca iz fonda za oporavak, ali ne i isplatu novca, kritikujući je zbog neispunjavanja obećanja o konkretnim merama unapređenja vladavine prava.

Komisija je bila posebno kritična prema novoj mađarskoj “upravi za integritet”, dovodeći u pitanje njenu moć i nezavisnost, kao i napredak Budimpešte u pogledu obaveza u vezi s pravilima o prijavljivanju imovine i mogućnosti da preispita odluku tužioca o tome da li će pokrenuti slučaj.

Nakon što Komisija sledeće nedelje formalno usvoji svoje odluke, na Savetu EU će biti da ih podrži ili odbije kvalifikovanom većinom – 55 odsto zemalja i 65 odsto stanovništva EU – što bi trebalo da se desi na sastanku ministara finansija.

Odobrenje plana za Mađarsku je, kako ističe Politiko, ključno za više prioriteta EU, među kojima su paket pomoći od 18 milijardi evra za Ukrajinu i usvajanje globalnog dogovora o minimalnom korporativnom porezu.

Uveravanja u Budimpešti

Mađarska je nastojala da umanji značaj izveštaja da je Evropska unija spremna da suspenduje isplate novca, navodeći da će napori premijera Orbana da ublaži zabrinutost EU u vezi s vladavinom prava omogućiti da novac stigne sledeće godine, navodi Blumberg (Bloomberg).

Šef Orbanovog kabineta Gergelj Guljaš (Gergely Gulyas) i ministar za fondove EU Tibor Navračič (Navracsics) rekli su u četvrtak da je Mađarska i dalje na putu da dobije novac, čime bi se izbegao najgori scenario po kojem bi zemlja zauvek izgubila 4,1 milijardu evra ako plan za oporavak od pandemije ne bude odobren do 31. decembra, uprkos tome što je isplata odložena.

Mađarskoj preti gubitak sredstava EU dok se vlada i centralna banka bore da zaustave pad vrednosti forinte, koja je od utorka, 22. novembra, pala za više od dva odsto prema evru, ističe Blumberg, navodeći da je poslednji pad mađarske valute izbrisao rast tokom većeg dela prošlog meseca na optimizmu da je Mađarska na pravom putu da izbegne finansijske kazne EU.

Mađarska vlada procenjuje da bi nova sredstva iz plana oporavka od kovida i novog višegodišnjeg budžetskog perioda mogla da počnu da pristižu u drugom kvartalu sledeće godine, nakon što do kraja marta ispuni uslove u vezi s jačanjem nezavisnosti pravosuđa, rekao je Guljaš.

Ipak, Mađarska se sada suočava s pojačanim kritikama pošto je Orbanova vlada godinama osporavala demokratske i multikulturalne vrednosti EU, a takođe se suočila s optužbama za ucenjivanje zbog otpora merama EU po raznim pitanjima – od imigracije do sankcija Rusiji.

RSE

RSE
Autor/ica 26.11.2022. u 09:05