EU odobrila novih 500 miliona evra pomoći za Ukrajinu

 RSE
Autor/ica 24.1.2023. u 08:58

EU odobrila novih 500 miliona evra pomoći za Ukrajinu

Foto: Arhiv

Evropska unija odobrila je u ponedeljak, 23. januara, dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 500 miliona evra, dok je Berlin pod pritiskom da Kijevu isporuči tenkove nemačke proizvodnje Leopard.

Dogovor o sedmom paketu pomoći postignut je na sastanku 27 ministara spoljnih poslova država članica EU u Briselu nakon što zapadne zemlje prošle sedmice nisu uspele da se dogovore o slanju borbenih tenkova Ukrajini, ali su obećale podršku vrednu milijarde, javio je Rojters.

Uz paket od 500 miliona evra odobreno je i dodatnih 45 miliona za “nesmrtonosnu opremu” i za vojnu obuku za Ukrajinu, rekao je diplomata EU što su potvrdila još dva izvora nakon razgovora ministara iza zatvorenih vrata.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Ana Berbok (Anna Baerbock) rekla je da “neće stajati na putu” Poljskoj ako bi poslala tenkove “Leopard 2” u Ukrajinu.

Ukrajina je pozvala Zapad da obezbedi tenkove nemačke proizvodnje za koje kažu da će im pomoći da pobede Rusiju. Ali Nemačka tek treba da obezbedi oklopna vozila, a njeni zakoni o izvozu sprečavaju druge zemlje da pošalju svoja.

U nedelju je Berbok rekla da Poljska još nije tražila dozvolu za izvoz. “Za sada to pitanje nije postavljeno, ali da nam je postavljeno ne bismo stajali na putu”, rekla je ona za francusku LCI TV u nedelju.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki (Mateusz Morawiecki) izjavio je u ponedeljak da će vlada te zemlje zatražiti odobrenje od Berlina. No, kako je rekao, Poljska će poslati tenkove Ukrajini, čak i ako to ne bude odobreno.

“Čak i ako na kraju ne dobijemo ovu saglasnost, u okviru male koalicije… mi ćemo i dalje predati naše tenkove, zajedno sa drugima, Ukrajini”, rekao je Moravjecki, prenosi BBC.

Portparol nemačke vlade rekao je da još nije primio nijedan zahtev da odobri isporuku tenkova “Leopard 2” u ponedeljak. Prošle nedelje, Moravjecki je rekao da je zemlja spremna da Kijevu obezbedi 14 takvih tenkova.

Savetnik poljskog predsednika za spoljnu politiku Marcin Pšidač (Marcin Przydacz) rekao je u ponedeljak da pozdravlja najavu Ane Berbok, ali da bi više voleo da stav Nemačke potvrdi kancelar Olaf Šolc (Scholz).

“Ispostavilo se da je Poljska kroz razgovore i diplomatske akcije u stanju da promeni nemačku poziciju”, rekao je Pržidač za Poljski radio. Međutim, Varšava na kraju želi da Berlin i NATO saveznici takođe pošalju svoje “Leoparde”, jer vladini zvaničnici priznaju da će 14 tenkova imati ograničen uticaj na borbene kapacitete Ukrajine.

Tenkovi “Leopard 2” su posebno dizajnirani da se takmiče sa ruskim tenkovima T-90, koji se koriste u invaziji. Veruje se da ih ima više od 2.000 širom sveta, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će oko 300 njih pomoći da se obezbedi poraz Rusije.

Mnoge savezničke zemlje postale su frustrirane Nemačkom zbog njene nevoljnosti da pošalje svoje tenkove “Leopard 2”. Prema sadašnjim propisima, Nemačka takođe mora da sankcioniše svaki ponovni izvoz svojih tenkova od strane drugih zemalja, kao što je na primer Poljska.

Posle sastanka više od 50 savezničkih zemalja u petak, Nemačka se još nije obavezala da će vršiti snabdevanje tenkovima niti izdati njihove izvozne dozvole, ali je negirala da je jednostrano blokirala izvoz tenkova. U zajedničkom saopštenju od subote, ministri spoljnih poslova Estonije, Letonije i Litvanije poručili su Nemačkoj “da Ukrajini odmah obezbedi tenkove ‘Leopard'”.

RSE

 RSE
Autor/ica 24.1.2023. u 08:58