EU i Palestinci: Izgradnja naselja na Zapadnoj obali nezakonita

AJB
Autor/ica 19.11.2019. u 09:08

EU i Palestinci: Izgradnja naselja na Zapadnoj obali nezakonita

Foto: AFP/JOHN THYS

Evropska unija i dalje vjeruje da je izraelsko naseljavanje na okupiranoj palestinskoj teritoriji nezakonito prema međunarodnom pravu i da su time nagriženi izgledi za trajni mir, izjavila je evropska šefica diplomatije Federica Mogherini.

“EU poziva Izrael da obustavi sve aktivnosti oko naseljavanja, u skladu sa svojim obavezama kao okupaciona sila”, navela je Mogherini u saopćenju, prenio je Reuters.

Američki državni sekretar Mike Pompeo saopćio je u ponedjeljak kako planira objaviti da SAD ublažava poziciju o gradnji izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i da će SAD odbaciti pravno mišljenje Stade Departmenta iz 1978. godine koje smatra da izgradnja naselja na okupiranim teritorijama nije u skladu s međunarodnim pravom, prenosi Tanjug.

Takav novi stav SAD-a izazvao je brojne reakcije.

Palestina osuđuje izjavu Pompea

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, Nabil Abu Rudeineh osudio je izjavu američkog državnog sekretara Mike Pompea, da SAD ublažava poziciju o gradnji izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, i dodao da je to po međunarodnom pravu nelegalno.

“Američka administracija je izgubila svoj kredibilitet da imala bilo kakvu buduću ulogu u mirovnom procesu”, rekao je on, objavio je AP.

Iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua odluka je pozdravljena uz komentar da je promjena politike “ispravljanje historijske greške” koja se odnosi na naselja.

“Ova politika odražava historijsku istinu da jevrejski narod nisu strani kolonisti u Judeji i Samariji (izraelski nazivi za Zapadnu obalu)”, navodi se u saopštenju.

Hansellov Memorandum

Netanjahuov rival Beni Ganz, također je pozdravio Pompeovo saopštenje rekavši da ono pokazuje čvrst stav prema Izraelu i posvećenost sigurnosti i budućnosti čitavog Bliskog istoka.

Pravno mišljenje o naseljima iz 1978. godine poznato je kao Hansellov Memorandum, a zasniva se djelimično na Ženevskoj konvenciji o zabrani naseljavanja civila na okupiranoj teritoriji.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i istočni Jerusalim 1967. godine u bliskoistočnom ratu nakon čega je otpočeo ubrzano da naseljava taj dio.

AJB

AJB
Autor/ica 19.11.2019. u 09:08