Evropska agencija za lijekove objavila analizu: AstraZeneca je sigurna i učinkovita

B.R
Autor/ica 19.3.2021. u 09:48

Evropska agencija za lijekove objavila analizu: AstraZeneca je sigurna i učinkovita

Foto: dw

Iz Evropske agencije za lijekove (EMA) su objavili da je vakcina protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca i Univerziteta Oxford sigurna i učinkovita.

Kako su naveli, prilikom donošenja odluke razmatrali su zdravstvene probleme kod stanovništva iz nekoliko zemalja. Prije svega se to odnosi na stvaranje krvnih ugrušaka, a što se desilo kod nekoliko ljudi.

Direktorica EMA-e Emer Cooke je naglasila da je naučno utvrđeno da je vakcina sigurna za korištenje. Napomenula je da koronavirus svakodnevno uzrokuje smrt velikog broja osoba širom svijeta i da je zbog toga vakcina iznimno važna.

Doktorica Sabine Strauss iz EMA-e je potcrtala da su koristi od ove vakcine mnogo veće od rizika. Uvjerava da su istraživanja proveli vrlo oprezno da bi došli do ovakvog zaključaka.

Ocijenila je da su navedene zdravstvene poteškoće vrlo rijetke s obzirom na milione ljudi vakcinisanih AstraZenecinom vakcinom.

Kako je kazala, ugrušci su povezani s niskim nivoom trombocita u krvi. Ukazala je da trenutni dokazi nisu dovoljni da bi se sa sigurnošću moglo reći da su ovi problemi posljedica vakcinacije.

Navela je da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se došlo većeg broja pouzdanih spoznaja po ovom pitanju.

Strauss je najavila da će o ovim poteškoćama biti detaljno informisani i zdravstveni radnici prije nego što vakcinišu nekoga, a kako bi mogli odgovarajuće reagovati u slučaju ponovne pojave ovih zdravstvenih problema.

U EMA-i tvrde da broj osoba s krvnim ugrušcima u normalnim okolnostima – nepandemijskim nije veći od onog koji je registrovan sada, tj. nakon vakcinacije protiv koronavirusa.

Podsjećamo, direktorica EMA-e je u utorak, 16. marta, izjavila da ne postoje dokazi da AstraZenecina vakcina uzrokuje stvaranje ugrušaka. Nekoliko dana ranije su iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) poručili državama da ne postoji razlog da obustave vakcinaciju ovom vakcinom.

Reakcija EMA-e i njeno konačno očitovanje se desilo nakon što je nekoliko evropskih država privremeno zaustavilo korištenje vakcine AstraZeneca. Vlasti tih zemalja su objavile da će odluku o eventualnom nastavku vakcinacije ovom vakcinom donijeti nakon izjašnjenja EMA-e.

klix.ba

B.R
Autor/ica 19.3.2021. u 09:48