Egipat: Međunarodne organizacije traže istragu ubistva hiljadu civila od snaga sigurnosti

tačno.net
Autor/ica 11.12.2013. u 09:32

Nekoliko egipatskih i međunarodnih pravnih organizacija zatražiilo je od zvaničnika Egipta da omoguće nezavisnom sudu da ispita napade na snage sigurnosti 14. avgusta u kojima je ubijeno oko hiljadu demonstranata na egipatskim trgovima Rabiatul Adeviyye i Nahda u Kairu, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju koje su pripremile međunarodne organizacije navedeno je da je tokom tih događaja značajan broj demonstranata nosio oružje napominjući da je egipatska policija prekršila zakon i pucala na okupljene demonstrante.

Među organizacijama koje su učestvovale u izradi tog dokumenta nalaze se Međunarodno udruženje za pomirenje, Centar za ekonomska i socijalna prava Egipta, Amnesty International i Human Rights Watch.

“U događajima koji su se desili 14. avgusta ubijeno je oko hiljadu osoba. Također, relevantni mediciski izvori tvrde da su oni registrovali 726 mrtva tijela demonstranata”, navedeno je u dokumentu.

Dodaje se da egipatska vlada ni do danas nije objavila nikakav izvještaj u vezi sa ovim događajma i nije pokrenuta istraga protiv onih koji su bili umiješani u napade na demonstrante.

Zamjenica direktora Amnesty Internationala za Bliski istok i Sjevernu Afriku Hasibe Hac Sahravi izjavila je da se više ne bi smjeli ponoviti slični napadi na civile u Egiptu, jer je to protivno demokratskom sistemu.

Zamjenik direktora Human Rights Watcha Joe Stork istakao je da je potrebno da se provede nezavisna istraga u vezi sa pomenutim događajima kako bi se Egipat stabilizirao i vratilo povjerenje građana prema vlastima.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 11.12.2013. u 09:32