Egipat: Godišnjica obeležena uličnim sukobima, ima i mrtvih

tačno.net
Autor/ica 26.1.2013. u 08:26

Povod za proteste je nezadovoljstvo novim predsednikom Mohamedom Morsijem, kojeg liberalne snage optužuju da je izdao revoluciju.

 

Tokom uličnih demonstracija u Egiptu povodom obeležavanja dve godine od početka revolucije kojom je sa vlasti svrgnut Hosni Mubarak, došlo je do sukoba između demonstranata i policije u kojima je do sada stradalo najmanje sedmoro ljudi, dok ih je povređeno više od 450. U Suezu, gde je poginulo 6 osoba, vojska je rasporedila svoje snage ispred državnih zgrada.

Povod za proteste je nezadovoljstvo novim predsednikom Mohamedom Morsijem, kojeg liberalne snage optužuju da je izdao revoluciju. Morsi je odbacio optužbe, pozvavši na nacionalni dijalog. U poruci na Tviteru, on je apelovao na građane “da se pridržavaju vrednosti revolucije i izražavaju mišljenje slobodno i mirno”.

Ovo inače nije prvi put da u Egiptu nakon pada Hosnija Mubaraka izbijaju ulični okršaji. Kako vreme odmiče, čini se da se polako obistinjuju upozorenja opreznijih poznavalaca prilika u toj zemlji da bi se „Arapsko proleće“ lako moglo pretvoriti u „arapsku zimu“, a demokratizacija u novu diktaturu, ili čak i nešto gore.

tačno.net
Autor/ica 26.1.2013. u 08:26