Dron bez oznaka se srušio u Rumuniji blizu granice s Ukrajinom

D.B.
Autor/ica 15.3.2022. u 09:10

Dron bez oznaka se srušio u Rumuniji blizu granice s Ukrajinom

Nastavak ocevida nakon pada letjelice na Jarunu. Prema do sad prikupljenim podacima rijec je o vojno izvidjackom dronu srednjeg dometa TU-141 Strizh koji je proizveden u bivsem Sovjetskom Savezu. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Dron bez ikakvih oznaka pao je na zemljište farme u sjevernoj Rumuniji nedaleko od granice s Ukrajinom. Nakon slučaja u Hrvatskoj, ovo je drugi slučaj pada drona u zemljama koje su članice NATO-a.

Policija i tužitelji su izašli na teren nakon što je farmer pronašao letjelicu na svojoj farmi u okrugu Bistrita-Nasaud u Transilvaniji u ponedjeljak.

“Porijeklo letjelice zasad nije ustanovljeno, a vlasnik nije pronađen. Istraga je u toku kako bi se utvrdile okolnosti u kojima je dron letio te kako bi se identificirao pilot”, saopćeno je iz tužilaštva.

Neki mediji tvrde da je riječ o dronu Orian-10 ruske proizvodnje.

Bistrita-Nasaud se nalazi na južnoj strani Karpata oko 100 kilometara od Rumunske granice s zapadnim dijelom Ukrajine. Borbena zona nije blizu.

Ruske snage su ušle u Ukrajinu prošlog mjeseca, Moskva tvrdi da je riječ o misiji “demilitarizacije i denacifikacije” vlade u Kijevu, dok Ukrajina opružuje Ruse za napad bez provokacije.

Kome dron pripada i kako ga nije opazila rumunska odbrana, zasad nije poznato.

Podsjetimo, prošle sedmice je na područje Zagreba pao dron koji je došao preko Rumunije i Mađarske. NATO je saopćio da je pratio dron Tu-141 satima, ali da ga nije pokušao oboriti. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je kazao da je njegova vlada “odana NATO-u”, ali da se Hrvatska u konačnici mora osloniti na svoju zračnu odbranu.

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić je kazao da je Tu-141 sadržavao “dijelove bombe” i tragove eksploziva ukazujući na to da se ne radi o dronu za izviđanje.

Klix.ba

D.B.
Autor/ica 15.3.2022. u 09:10