Donald Trump zaprijetio vojskom kako bi prekinuo nerede u SAD-u

tačno.net
Autor/ica 2.6.2020. u 09:17

Donald Trump zaprijetio vojskom kako bi prekinuo nerede u SAD-u

foto: skynews

BBC piše da je Trump kazao da će gradovi i savezne države, ukoliko ne uspiju staviti pod kontrolu proteste, odbraniti svoje stanovnike tako što će rasporediti vojsku koja će brzo riješiti taj problem.

Važno je naglasiti da je već sedmi dan kako se održavaju protesti, a dok je Trump držao govor u Bijeloj kući, policija je otjerala demonstrante u blizini suzavcem i gumenim mecima.

Trump je nakon toga izašao u obližnji park pored oštećene crkve koja se nalazi nedaleko od Bijele kuće te je tim izazvao oštre kritike onih koji su ga optužili da je agresivno ciljao na mirne demonstrante.

U međuvremenu desetine gradova u SAD-u uvele su policijski sat, ali protesti su se u velikoj mjeri nastavili bez prestanka.

Trump je ranije u dvorištu ispred Bijele kuće održao govor gdje je rekao da su svi Amerikanci s pravom bijesni i da imaju pravo što se bune protiv brutalne smrti Georgea Floyda, ali je naglasio da sjećanje na njega ne smije biti utopljeno u gnjevu bijesnih ljudi.

Zatim se osvrnuo na pljačku i nasilje koji se odvijaju na ulicama tokom protesta i to je proglasio potpunom sramotom prije nego se založio za jačanje odbrambenih snaga.

“Poslat ćemo hiljade teško naoružanih vojnika i službenika za provođenje zakona kako bismo zaustavili nerede, pljačke, vandalizme, napade i bezobzirno narušavanje imovine”, poručio je Trump.

Trump je ranije spominjao angažovanje nacionalne garde, odnosno rezervnog sastava vojske koja je već danima na ulicama.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 2.6.2020. u 09:17