Dolari CIA za Afganistan: Novac duhova u torbama

tačno.net
Autor/ica 30.4.2013. u 07:39

Dolari CIA za Afganistan: Novac duhova u torbama

Šef države Karzai, USA predsjednik Obama: plaćanje u ruksacima i koferima

By: heb

Preveo: Ešref Zaimbegović

Novac je donošen u koferima, naprtnjačama i torbama. CIA je, prema “New York Times”, u poslednjih više od deset godina donijela milione dolara u gotovu u ured afganistanskog predsjednika. Tako bi htjela tajna služba osigurati svoj uticaj na šefa države Karzaia.

Novac je stizao redovito: najmanje jednom mjesečno donosili su predstavnici tajne službe CIA svežnjeve novčanica u biro afganistanskog predsjednika – u koferima, naprtnjačama i ponekad u kesama iz trgovine. To sada traje više od jedne decenije, izvještava „New York Times“.

Do sada je ukupno stiglo više desetina miliona od CIA-e u ured Hamida Karzaia, izvještavaju ove novine. One se pozivaju na bivše i sadašnje savjetnike afganistanskog šefa države. „ Mi smo to nazvali „novac duhova“. Dolazio je u tajnosti i nestajao u tajnosti“, kaže Khalil Roman. On je bio šef Karzaievog štaba od 2002. do 2005.

Već duže je poznato da američka tajna služba potpomaže rođake i bliske saradnike Karzaia. Izvještaj “”New York Timesa” pokazuje sada obim te podrške.

Sa ovim novcem CIA je htjela da osigura svoj uticaj na predsjednika i njegovu vladu, izvještavaju saradnici Karzaia. Međutim US dolari su podsticali prije svega korupciju i učinili su “ lordove rata”, lokalne moćnike samo još jačim. Mnogi od “lordova rata” i političara dovode se u vezu sa trgovinom drogom a u pojedinim slučajevima i sa Talibanom. To je nedavno najavila i proljetna ofanziva.

“Najvažniji uzrok korupcije bile su USA”, citiraju novine jednog američkog činovnika. Sigurnosna situacija u zemlji zahvaćenoj ratom nije se poboljšala prilivom novca. A pritom USA hoće da postepeno povuku svoje vojnike iz Hindukuša.

 “Mi ih plaćamo da bismo srušili Taliban”

Prema izvještaju nema dokaza da Karzai osobno dobija novac. Plaćanjima upravlja njegov Narodni savjet sigurnosti. Cijeli niz visoko rangiranih članova savjeta su na platnoj listi CIA, kaže jedan afganistanski predstavnik “New York Timesu”.

Navodno su plaćanja počela na početku rata 2001. godine. Tada su mnogobrojni “lordovi rata” dobili dolare, među njima i Mohammed Fahim koji  je danas Karzaiev potpredsjednik. “Mi ih plaćamo da bi smo srušili Taliban”, kaže jedan američki činovnik.

CIA je potom godinama dale isporučivala dolare – na listi primalaca bio je i Karzaiev polubrat, Ahmed Wali Karzai. On je dobijao navac za takozvanu Kandahar Strike Force – miliciju koja se borila protiv militantnih jedinica. Novac je dobijao sve do njegovog ubistva 2011. godine.

Plaćanja do danas

CIA je zasada odbila dati stanovište a američko ministarstvo vanjskih poslova nije komentarisalo izvještaj “New York Timesa”.

Međutim USA ne bi bili jedini koji snabdjevaju afganistanskog predsjednika sa novcem. Karzai je 2010. potvrdio da Iran redovito snabdjeva njegove vrhunske saradnike sa vrećama novca. To je činjenica koja je bila dovoljna Vašingtonu da proglasi agresivnu kampanju Teherana u Afganistanu. Američka primjedba tada je bila: Iran hoće da kupi uticaj u zemlji.

Karzai je tada rekao da je njegov šef štaba Umar Daudsai plaćen “odgovarajuće njegovoj poziciji”. Predsjednik je objasnio da su plaćanja bila transparentna i trebaju se posmatrati kao “zvanična pomoć” jedne prijateljske zemlje.

Sada postaje jasno da USA već godinama čine to isto – i za razliku od Irana sve do danas. CIA bi htjela tako pomoći Karzaiu i njgovim ljudima u borbi protiv al-Qaide i Talibana.

Zategnuti odnosi

Odnos između Karzaia i USA bio je, međutim, u poslednje vrijeme primjetno hladniji. U više istupanja Karzai je naznačavao da USA i Taliban rade u Afganistanu zajedničke stvari. Prema njegovoj teoriji cilj ove kooperacije je da se omogući dalje prisustvo inostranih borbenih jedinica u Afganistanu. Ove izjave su izazvale srdžbu kod Amerikanaca.

General Joseph F. Dunford, američki komandant u Afganistanu, upozorio je na takozvane insajder napade na inostrane vojnike. Kao moguće ciljeve napada označio je prije svega zajedničke treninge Nato trupa i Afganistanaca.

USA pripremaju povratak svojih trupa iz Hindukuša. Za sada je planirano da nakon predviđenog povlačenja Nato trupa ostane do 10.000 američkih vojnika na Hindukušu. Oni bi trebali dalje pomagati afganistanskoj armiji kroz trening i savjetovanje.

Nakon odlaska međunarodnih snaga afganistanska armija i policija trebaju biti odgovorni za sigurnost. Oni dobijaju svake godine pomoć u milijardama od internacionalnih donatora. Uprkos tomu teško obezbjeđuju podmlađivanje. Osim toga mnogi pripadnici armije dezertiraju.

Afganistan važi već dugo kao jedna od najkorumpiranijh zemalja u svijetu. Već prije tri godine bilo je uzvještaja o Afganistancima koji šalju milione dolara u inostranstvo – često avionom u sanducima. Dio toga novca je vjerovatno poticao iz projekata obnove i pomoći koje je finansirao Zapad.

spiegel.de

tačno.net
Autor/ica 30.4.2013. u 07:39