Dina Boluarte nova predsjednica Perua nakon opoziva Castilla

RSE
Autor/ica 8.12.2022. u 09:26

Dina Boluarte nova predsjednica Perua nakon opoziva Castilla

Foto: Getty Images

Potpredsjednica Perua Dina Boluarte položila je zakletvu kao nova predsjednica, zamijenivši Pedra Castilla kojeg je Kongres opozvao ranije tog dana, samo 17 mjeseci nakon njegovog izbora.

Boluarte je tokom sjednice Kongresa rekla da preuzima dužnost “u skladu sa Ustavom Perua, od sada do 26. jula 2026.” Tada je Castillov mandat trebao završiti.

Članovi Kongresa u Peruu opozvali su ranije predsjednika Pedra Castilla samo nekoliko sati nakon što je on rekao da raspušta to zakonodavno tijelo.

Suočen sa trećim pokušajem opoziva u 18 mjeseci vlasti, Castillo je u televizijskom obraćanju naciji objavio da raspušta Kongres i da će vladati dekretom u kako kritičari kažu “državnom udaru.”

Bivši učitelj, koji je neočekivano preuzeo vlast od tradicionalne političke elite Perua, suočava se s neprekidnim krizama, s ponovljenim rekonstrukcijama kabineta, višestrukim istragama o korupciji i protestima otkako je izabran u julu prošle godine.

“Ova nepodnošljiva situacija se ne može nastaviti”, rekao je on, najavljujući da “privremeno raspušta Kongres… i uspostavlja vanrednu vladu”.

Castillo je rekao da će sazvati novi Kongres “što je prije moguće za izradu novog ustava u periodu od najviše devet mjeseci”.

Dodao je da će, dok se ne formira novi Kongres, zemljom “upravljati dekretima” i da će biti policijski čas između 22:00 i 4:00 ujutro.

Sjedinjene Države su “snažno pozvale” Castilla da poništi svoju odluku, a potpredsjednica Perua Dina Boluarte optužila ga je za kršenje ustavnog poretka.

Međutim, poslanici su se okupili kako bi raspravljali o zahtjevu za opoziv i odobrili ga, sa 101 glasom od ukupno 130.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Jose Williams Zapata pozvao je na Castillov opoziv “zbog moralne nesposobnosti” nakon što je predsjednik pokušao “raspustiti Kongres i spriječiti njegovu funkciju na neustavan način”.

Kongresu kojim dominira opozicija, koja ima 80 mjesta, bilo je potrebno 87 glasova da usvoji prijedlog.

Castillo je postao treći predsjednik od 2018. godine koji je smijenjen prema odredbi o “moralnoj nesposobnosti” u ustavu.

Nalazi se u borbi za moć s Kongresom otkako je državni tužilac podnio tužbu optužujući ga da je bio na čelu kriminalne organizacije koja uključuje njegovu porodicu i saveznike koja dijeli javne ugovore u zamjenu za novac.

Castillo je pod istragom u šest slučajeva korupcije, uključujući optužbe protiv njegove porodice i političkog okruženja, ali mu nije moglo biti suđeno dok je bio na funkciji, s tim da mu mandat ističe tek 2026. godine.

Postupci opoziva su relativno česti u Peruu jer ustav zemlje dopušta da budu pokrenuti protiv predsjednika na osnovu subjektivnije premise političkih, a ne pravnih nedjela.

To je stvorilo veliku političku nestabilnost. U novembru 2020. Peru je imao tri predsjednika u toku jedne sedmice.

RSE

RSE
Autor/ica 8.12.2022. u 09:26