Desničarska Alternativa za Njemačku prijeti ‘Dexitom’

AJB
Autor/ica 5.1.2019. u 08:55

Desničarska Alternativa za Njemačku prijeti ‘Dexitom’

Desno-populistička Alternativa za Njemačku – AfD je nekoliko dana uoči stranačke konvencije posvećene izborima za Europski parlament objavila programski dokument u kojem se spominje mogućnost izlaska Njemačke iz Europske unije u slučaju neispunjenja reformskih zahtjeva te stranke do 2024. godine.

“Ako se naši prijedlozi temeljnih reformi postojećeg sustava EU-a ne ostvare unutar jednog izbornog razdoblja, smatramo da je neophodno pokretanje postupka izlaska Njemačke iz EU-a ili regulirani raspad Unije i osnivanje nove europske interesne zajednice na privrednim temeljima”, piše u programu AfD-a za europske izbore, koji je stranka objavila na svojoj internetskoj stranici, kako prenosi Hina.

AfD, koji je i osnovan kao protivnik EU-a i eura, smatra kako je sadašnja forma Unije “nedopustiva” i kritizira velike troškove takve zajednice.

“Ukupno 44.000 službenika i 11.000 zaposlenih. Troškovi osoblja koji premašuju osam milijardi eura. Tu je još i 24 europskih agencija, za koje nitko ne zna koliko službenika zapošljavaju, a ne treba zaboraviti ni more prevoditelja i vještaka. Blizu 4.000 službenika EU-a zarađuje više od njemačke kancelarke [330.000 eura bruto]”, kritizira AfD.

U stranci predlažu ukidanje Europskog parlamenta te uvođenje tijela s maksimalno 100 zastupnika, koje bi izravno slali nacionalni parlamenti.

U svojim reformskim zahtjevima AfD priprema ukidanje Europskog suda, koji, kako piše u dokumentu, “previše zadire u ovlasti nacionalnih država”.

Dnevnik Die Welt piše, pozivajući se na izvore u stranci, kako dokument u sadašnjem obliku nema izgleda za prihvaćanje na stranačkoj konvenciji koja počinje 11. siječnja u saskom gradu Riesa.

Pretpostavlja se da će prijetnja izlaska Njemačke iz EU-a ostati, ali da će rok za ispunjenje reformskih zahtjeva biti promijenjen sa sljedećeg izbornog razdoblja do 2024. u “u dogledno vrijeme”.

AJB

AJB
Autor/ica 5.1.2019. u 08:55