Desetine hiljada Izraelaca na novom protestu zbog reforme pravosuđa

RSE
Autor/ica 26.2.2023. u 10:26

Desetine hiljada Izraelaca na novom protestu zbog reforme pravosuđa

Foto: Jack Guez/AFP

Desetine hiljada Izraelaca izašlo je na ulice Tel Aviva 25. februara osmu subotu zaredom kako bi protestovalo protiv planova desničarske vlade da reformiše pravosudni sistem prenela je agencija Asošijejted Pres. (AP).

Demostranti su nosili izraelske zastave, baklje i transparentne sa porukama protiv reformi, blokirajući velike saobraćajnice.

Desničarska vlada premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) je 13. februara zvanično pokrenula sporni plan za reviziju pravnog sistema zemlje.

Predlog zakona ukoliko bude usvojen omogućit će poslanicima Kneseta da obaraju odluke Vrhovnog suda prostom većinom.

Uprkos pozivima na dijalog i konsenzus američkih Jevreja i predsednika Izraela, te masovnih protesta svake subote, nova Vlada Izraela ne odustaje od planove da oslabi najviši sud u zemlji.

To bi, kako tvrde demonstranti, ugrozilo izraelske demokratske vrednosti.

Demonstranti takođe upozoravaju da će sva moć biti koncentrisana u rukama vladajuće koalicije u parlamentu.

Netanjahu i njegovi saveznici ultradesničari i ultranacionalisti veruju da je sud godinama imao nekontrolisanu snagu.

Organizatori protesta su najavili da će pokazati Netnjahuu svoju moć i jedinstvo nakon njegove izjave da bi opozicionare “udario pesnicom”.

Netanjahu je to izjavio na jednom zatvorenom sastanku 24. februara, da bi na dan protesta rekao da ni na koji način nije želeo da podstakne na nasilje već da je taj izraz “upotrebio metaforički”.

RSE

RSE
Autor/ica 26.2.2023. u 10:26