Debata Macrona i Le Pen pokazala da desničarka ipak nije spremna za vlast

S.Š.U.
Autor/ica 22.4.2022. u 09:32

Debata Macrona i Le Pen pokazala da desničarka ipak nije spremna za vlast

Foto: JEAN-CLAUDE COUTAUSSE POUR/LE MONDE 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova ekstremno desničarska suparnička kandidatkinja Marine Le Pen sukobili su se u TV debati koja je ogolila njihove razlike pred drugi krug predsjedničkih izbora koji će se održati u nedjelju.

Aktuelni predsjednik Francuske i centrista je pobijedio sa odveć poznatom pričom o velikim ulaganjima u francusku industriju i beskompromisnu predanost EU. Le Pen, liderka krajnje desničarske stranke Nacionalni front, sebe je predstavila kao glas građana koji se bore sa velikom krizom troškova života.

Najpoznatija evropska desničarka koja je izgubila od Macrona u drugom krugu 2017. godine, rekla je da je njena obaveza da govori u ime naroda i obećala da će biti predsjednica koja će predstavljati njihov suverenitet.

“Moj apsolutni prioritet u narednih pet godina je da vratim Francuzima njihov novac”, rekla je ona i ponovila svoje predizborno obećanje da će smanjiti PDV na energente i gorivo.

Odnosi kandidata prema Rusiji izazvali su žestoku raspravu tokom debate koja je trajala skoro tri sata, a emitovale su je televizije TF1 i France 2. Macron je istakao kredit kod ruske banke koji Le Penina stranka još uvijek otplaćuje.

“Ne razgovarate sa drugim liderima, razgovarate sa svojim bankarom kada razgovarate sa Rusijom. To je problem, gospođo Le Pen”, rekao je Macron.

Le Pen je dugo bila obožavateljica ruskog predsjednika Vladimira Putina i posjetila ga je tokom svoje predsjedničke kampanje 2017. godine, ali je ovoga puta bila primorana da ukloni promotivni letak sa fotografijom nje i Putina snimljen tokom tog putovanja.

Macron je debatom otklonio veliku prepreku na putu do ponovnog izbora, a Le Pen je uvjerila većinu gledalaca da se promijenila, pokazala je anketa, čak i ako je još uvijek smatraju arogantnom.

Iako je Le Pen djelovala uglađenije i staloženije nego u TV duelu 2017. godine, Macron je krenuo u ofanzivu zbog njenih veza s ruskim vodstvom, planova za ekonomiju i njene politike prema EU.

Glasanje je u nedjelju, a oko 59 posto gledalaca smatra da je Macron bio ubjedljiviji u debati.

Ankete birača su pokazale povećanje Macronove prednosti u odnosu na Le Pen na odnos 56 na prema 44 posto od prvog kruga izbora održanih 10. aprila, a analitičari kažu da je malo vjerovatno da će debata promijeniti namjere glasača u korist Le Penove.

Ipak, tokom debate Macron nije uspeo da rasprši sliku oholosti koja je zaživjela tokom njegovog predsjedništva. Svoju suparnicu je više puta prekidao riječima poput “Gospođa Le Pen je mnogo disciplinovanija nego prije pet godina” i “Prestanite sve miješati”.

“Gospodine Macron, prestanite da mi držite predavanja”, uzvratila je Le Pen.

Ona je usvojila mnogo ljubazniji i mekši ton nego 2017. godine, čak je išla toliko daleko da je aplaudirala Macronovim diplomatskim naporima da zaustavi rat u Ukrajini.

Rekla je nezaboravnu rečenicu, koja bi mogla odjeknuti kod ljevičarskih i mlađih glasača koji misle da Macron nije učinio dovoljno u borbi protiv klimatskih promjena, uprkos njegovom ranom mandatnom sloganu “Učinimo našu planetu ponovo velikom”.

“Nisam klimatski skeptik, ali Vi ste pomalo klimatski licemjer”, našalila se Le Pen.

Macronovo majstorstvo u poznavanju detalja politike učinilo ga je da izgleda više “predsjednički”, dok Le Pen nije uspjela uvjeriti većinu gledalaca da je sposobna da vlada, pokazale su ankete odmah nakon završetka debate.

klix.ba

S.Š.U.
Autor/ica 22.4.2022. u 09:32