Danska i Kanada riješile pola vijeka stari spor

tačno.net
Autor/ica 15.6.2022. u 09:44

Danska i Kanada riješile pola vijeka stari spor

Foto: Alamy

Vlasti Danske i Kanade postigle su načelni dogovor da okončaju skoro pola stoljeća star spor u vezi sa nenaseljenim arktičkim otokom Hans.

Britanski list Herald javlja da su Danska i Kanada postigle sporazum o podjeli tog neplodnog otoka koji nema mineralne rezerve, prenosi Anadolija.

Granica će biti povučena preko otoka Hans površine od 2,6 kvadratna kilometra, a riječ je o otoku koje se nalazi na plovnom putu između sjeverozapadne obale poluautonomne danske teritorije Grenlanda i kanadskog otoka Ellesmere.

“To šalje jasan signal da je moguće riješiti granične sporove… na pragmatičan i miran način, gdje sve strane postaju pobjednici”, rekao je danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod.

Suverenitet nad otokom

Kanada i Danska su se 1973. godine složile da stvore granicu kroz moreuz Nares, na pola puta između Grenlanda i Kanade, ali nisu se mogle dogovoriti koja će država imati suverenitet nad otokom Hans, gotovo 1.100 kilometara južno od Sjevernog pola.

Danski ministar za poslove Grenlanda podigao je dansku zastavu na tom otokom 1984. godine te je zakopao flašu danske rakije i ostavio poruku na kojoj je pisalo: “Dobro došli na danski otok”.

Kanađani su potom postavili svoju zastavu i ostavili flašu kanadskog brendija.

Od tada su se te dvije zemlje u više navrata smjenjivale u podizanju zastava i ostavljanju boca raznih alkoholnih pića na otoku koji će uskoro i formalno biti podijeljen. Biće to prva kopnena granica između te dvije zemlje.

AJB

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 15.6.2022. u 09:44