Danci izabrali crveno – kolaps desnice

Petar Fehir
Autor/ica 6.6.2019. u 09:39

Danci izabrali crveno – kolaps desnice

Mette Frederiksen – foto Ritzau Scanpix/Reuters 

Po svemu sudeći kandidat socijaldemokrata, pobjednika danskih parlamentarnih izbora, Mette Fredriksen, biti će novi premijer Danske.

Crveni blok Radikala Venstre, Socijalistisk Folkparti i Enhedslistan (najlijevija danska partija) dobio je zajedno 91 mandat, što je dovoljno da sastavi Vladu. Danska, kao i Švedska imaju ”negativni parlamentarizam”, što znači da više od polovice zastupnika moraju glasati protiv predloženog kandidata.

Kolaps na izborima doživjela je krajnja desnica, Dansk Folkepartis, koja je s 21 posto, na prošlim izborima, pala na samo 9 posto glasova. Znatan broj glasova, prema analitičarima, uzela im je Nye Borgelige, još desnija od DF, koja se u programu zalaže za totalnu blokadu novih migranata. Druga desna stranka Stram Kurs nije bila ni blizu izbornog praga

Razlog zbog kojega se Danci okreću više ulijevo je i fokus prema pitanjima klimatskih promjena, za što se više zalažu upravo crveni i zeleni.

”Draga omladino, rekla je u svom obraćanju poslije objave prvih rezultata, Fredriksen, vi ste zaslužni što su ovi izbori bili prvi ”klimatski izbori” u danskoj povijesti.

Tako, nakon Švedske, i Danska mijenja politički kurs i nadamo se da će predstavljati putokaz i drugima kojima, bar deklarativno, ove skandinavske zemlje predstavljaju uzor, kada govorimo o uspješnom razvoju i kvalitetnijem životu.

Petar Fehir
Autor/ica 6.6.2019. u 09:39