Damask i velik dio Sirije u mraku nakon pobunjeničkog napada na plinovod

tačno.net
Autor/ica 24.10.2013. u 08:09

Damask i velik dio Sirije u mraku nakon pobunjeničkog napada na plinovod

Prema zadnjim informacijama velik dio Sirije od sinoć nalazi se u mraku – opskrba električnom energijom je prekinuta nakon što su pobunjenici napali plinovod u blizini Damaska. Napadnuti plinovod je ključan za rad elektrane. Stanovnici u Damasku ističu kako je cijeli grad u mraku, dok pojedini dužnosnici navode kako je bez struje cijela zemlja.

“Teroristički napad na plinovod koji opskrbljuje rad elektrane na jugu doveo je do prekida struje u provincijama. Rad na popravku je u tijeku”, istaknuo je ministar električne energije, Imad Khamis. Navodi kako će popravci potrajati možda i do 48 sati.

Opozicioni SOHR iz Londona ističe kako su pobunjenici artiljerijom gađali grad Ghasula, oko 2 kilometra od zračne luke u Damasku, te kako je vjerojatno pogođen i plinovod. “Moguće je da je ovo dio veće operacije koja je planirana unaprijed”, ističe šef SOHR-a, Rami Abdel Rahman.

Neposredno nakon što je Damask utonuo u mrak na ulicama se začula pucnjava i eksplozija. Opozicija ističe kako je izveden napad auto-bombom na jednom vojnom punktu na prostoru zapadnog predgrađa te kako je pritom ubijen veći broj pripadnika snaga sigurnosti.

Abutalib Albouhaya, korespondent RT-a u Siriji, ističe kako je prekinut rad elektrane Tashrin te kako su nedugo zatim izbili sukobi u nekoliko predgrađa. Pojedini medijski izvori ističu kako se nad Damaskom nadvio crni gusti dim te kako se čuje granatiranje.

Napad na plinovod dolazi svega nekoliko sati nakon što je sirijska vojska ostvarila dodatni napredak protiv militanata u predgrađima.

Podsjetimo, ovo nije prvi puta da su pobunjenici sabotirali opskrbu električnom energijom. U rujnu je prekinut glavni kabel zbog čega je također došlo do prekida struje u znatnom dijelu zemlje.

U drugim vijestima, Organizacija za Prohibiciju Kemijskog Oružja (OPCW) istaknula je za vrijeme novinske konferencije kako sirijske vlasti u potpunosti surađuju s planom uništenja kemijskog arsenala.

advance

tačno.net
Autor/ica 24.10.2013. u 08:09