Četvoro mrtvih nakon upada terorista u Kongres

Una Čilić
Autor/ica 7.1.2021. u 09:14

Četvoro mrtvih nakon upada terorista u Kongres

Nakon što je proces potvrđivanja rezultata američkih predsjedničkih izbora održanih u novembru prošle godine prekinut u Kongresu zbog nasilnog upada pristalica aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa u zgradu, zastupnici su se vratili nazad u Kongres i započeli prekinuti proces potvrđivanja pobjede Joe Bidena.

Kongres je odbacio žalbu na elektorske glasove iz Arizone koju je podnio senator iz Texasa Ted Cruz u nastojanju da ospori rezultat predsjedničkih izbora.

Šestero je glasalo za ovaj prigovor, dok su 93 senatora bila protiv.

Zastupnici su potvrdili 244 elektorskih glasova u korist Bidena i 157 za Trumpa, prije no što je glasanje ponovo prekinuto nakon uloženog prigovora na glasove iz Pennsylvanije.

‘Dosta je’

Po povratku u Kongres nakon nasilnog upada Trumpovih pristalica, zastupnicima se prvo obratio potpredsjednik Mike Pence koji je rekao da treba da se vrate poslu.

“Onima koji su danas napravili pustoš u našem glavnom gradu: niste pobijedili. Nasilje nikada ne pobjeđuje. Sloboda pobjeđuje. A ovo je još uvijek Dom naroda.”

Pence: Niste pobijedili

Lider republikanske većine Mitch McConnell rekao da Senat neće biti zaplašen.

“Nećemo se povinovati bezakonju. Kongres je imao mnogo veće prijetnje od razuzdane skupine. Nisu uspjeli poremetiti našu demokratiju”, rekao je McConnell i dodao da će pobjednik predsjedničkih izbora sigurno biti potvrđen. On je također rekao da kriminalno ponašanje nikada neće biti dominantno u Americi.

Lider demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer rekao je da nikada nije proživio niti je mogao zamisliti ono što su doživjeli večeras.

“Sada tom vrlo kratkom popisu datuma američke historije koji će vječno živjeti u sramoti možemo dodati 6. januar 2021. Konačno, strašno, neizbrisivo naslijeđe 45. predsjednika Sjedinjenih Država – nesumnjivo najgore”, rekao je Schumer. On je također dodao da se današnji događaji nisu dogodili spontano.

Schumer je Trumpove pristalice koje su upale u Kongres nazvao “domaćim teoristima” te je rekao da oni ne predstavljaju Ameriku.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla je da se proces potvrđivanja rezultata nastavlja uprkos “sramnim aktivnostima”. “Bit ćemo dio historije koja će pokazati svijetu od čega je Amerika napravljena.”

Republikanski senator Linsey Graham, inače saveznik Donalda Trumpa, rekao je da su Joe Biden i Kamala Harris zakonski izabrani te da je stvar gotova. “Ne računajte na mene. Što je dosta, dosta je”, rekao je Lindsey, koji je dodao da je sa Bidenom radio godinama, te da se molio da izgubi.

“Molio sam se da izgubi na izborima. Pobijedio je. On je legitimni predsjednik Sjedinjenih Država.”

I senator Mitt Romney ponovio je još jednom da je Biden pobjedio na izborima, te osudio večerašnji upad u Kongres.

Korak do potvrđivanja

Prije no što su nasilni demonstranti upali u Kongres zastupnici su uspjeli da potvrde samo 12 elektorskih glasova iz Alabame i Alaske, država koje su glasale za Trumpa.

Senatorica Kelly Loeffler koja je noć ranije izgubila u senatorskoj utrci u Georgiji u međuvrmenu je odustala od svog plana da osporava rezultate izbora u njenoj državi.

“Sada se ne mogu protiviti potvrđivanju ovih rezultata”, rekla je Loeffler, prenosi CNN.

Sa druge strane senator iz Kansasa Josh Hawley saopštio je u Senatu da će ipak predati zahtjev za osporavanje rezultata u Pennsylvaniji.

Ovo je zadnji zvanični korak prije inauguracije novoizabranog predsjednika Joe Bidena. Tipično, proces potvrđivanja elektorskih glasova rutinski je proces zbrajanja glasova iz svake države.

No, ovogodišnje potvrđivanje pratilo je obraćanje predsjednika Donalda Trumpa koji je samo par minuta prije početka sjednice u Kongresu, okupljenima ispred Bijele kuće ponovo tvrdio da su izbori neregularni.

Ubrzo nakon što je, po zahtjevu republikanskih zastupnika, počela rasprava o glasovima iz savezne države Arizona, nasilna skupina probila je barikade i ušla unutar zgrade Kongresa.

Ovo je prvi put od 1812. godine kada su britanske trupe zapalili Capitol Hill da se dogodio nasilni upad u zgradu Kongresa.

Tokom upada u zgradu Trumpove pristalice su uzvikivale “Želimo Trumpa”.

Četiri osobe su preminule tokom nasilnog upada u zgradu Capitol Hilla, potvrdio je šef policije Robert J. Contee.

Kongres je evakuiran, a jake policijske snage uz Nacionalnu gardu raspoređene su u Washingtonu. Pojedini nasilni demonstranti ušli su i u prostorije Senata, razbijali prozore, a snimci CNN-a pokazali su jednog od Trumpovih pristalica kako sjedi na stolici predsjedavajućeg Senata.

Probijen sigurnosni prsten američkog Kongresa

Još nekoliko osoba, uključujući policajca ranjeno je tokom upada nasilne skupine Trumpovih pristalica u Capitol Hill.

Kako navodi CNN, 52 osobe su uhapšene kao rezultat nasilja koji se desio ispred i u Capitol Hillu.

U međuvremenu Twitter je zaključao račun američkog predsjednika na 12 sati nakon što su prije toga uklonili dva njegova tweeta. Facebook kao i Youtube također su skinule Trumpov video u kojem nastavlja da osporava rezultate izbora. Facebook je također blokirao Trumpov račun na 24 sata.

U daljem razvoju događaja, večerašnji su protesti doveli do ostavke Sarah Matthews, zamjenice glasnogovornice Bijele kuće, kao i šefice osoblja prve dame Stephanie Grisham.

Policijski sat na snazi u Washingtonu

Protesti su doveli do uvođenja policijskog sata u Washingtonu kao i raspoređivanje Nacionalne garde.

Vršitelj dužnosti ministra obrane Christopher C. Miller u izjavi je rekao da je raspoređena cijela Nacionalna garda Washingtona. On je dodao da je sa predsjedavajućim Milley-em razgovarao odvojeno sa potpredsjednikom Penceom i sa predsjedavajućom Pelosi, liderom McConnellom, senatorom Schumerom i predstavnikom Hoyerom o situaciji u američkom Capitolu.

“U potpunosti smo aktivirali Nacionalnu gardu DC-a kako bi pomogli saveznim i lokalnim tijelima za provođenje zakona dok rade na mirnom rješavanju situacije. Spremni smo pružiti dodatnu podršku prema potrebi i prikladnosti na zahtjev lokalnih vlasti. Naš se narod zakleo da će braniti ustav i naš demokratski oblik vlasti i postupat će u skladu s tim.”

Haos unutar američkog Kongresa

Biden je pozvao aktuelnog američkog predsjednika da se obrati naciji i kako je rekao “okonča opsadu”. Obraćajući se iz svog matičnog Delawarea Biden je rekao da riječi predsjednika znače, bio taj predsjednik dobar ili loš.

“Zbog toga pozivam predsjednika Trumpa da se obrati na nacionalnoj televiziji i ispuni zavjet i ustav i traži da se okonča opsada. Svijet gleda, kao i mnogi Amerikanci”, rekao je Biden.

Biden: Dosta je više

U momentima dok je Biden govorio Trump je na Twitteru objavio video u kojem se obraća svojim nasilnim pristalicama kojima kaže “znam da ste povrijeđeni, znam da vas boli, imali smo izbore koji su nam pokradeni”.

“Morate ići kući, moramo imati mir. Moramo imati red i zakon i moramo poštovati ljude u policiji. Ne želimo da iko bude povrijeđen. Veoma je teško vrijeme, nikada nije bilo ovakvo vrijeme”, rekao je Trump u video i ponovio da su izbori bili lažni. Tweet sa ovim videom kasnije je blokiran na ovoj mreži.

Trump: Nikada nećemo odustati

Prije samog početka zasjedanja u Kongresu i upada u zgradu aktuelni predsjednik obratio se i hiljadama okupljenih pristalica u blizini Bijele kuće.

“Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati poraz”, rekao je Trump dok su okupljeni uzvikali “Želimo Trumpa”.

“Ne priznajete poraz kada je u pitanju krađa. Naša zemlja je trpila previše i nećemo to više dozvoliti”.

Trump: Nikada nećemo priznati poraz

“Nadam se da će Mike uraditi ispravnu stvar. Jer ako on uradi ispravnu stvar, mi ćemo osvojiti izbore. On ima apsolutnu moć to da učini. Države žele da ponovo glasaju. Oni žele ponovo glasati, sve što potpredsjednik treba da uradi jeste da vrate glasove državama na ponovno potvrđianje i mi pobjeđujemo”, rekao je Trump okupljenima.

Uloga potpredsjednika u procesu potvrđivanja glasova u Kongresu je ceremonijalna i on nema moć da poništi rezultate izbora, iako se nalazi pod pritiskom predsjednika Trumpa da to učini.

U minutama prije no što će početi presjedanjem sjednice Kongresa, Pence je izdao saopštenje u kojem se navodi da “ga zakletva da će poštovati i braniti Ustav spriječava da samostalno preuzme ovlasti da odluči koji elektorski glasovi bi trebali biti prebrojani, a koji ne.”

Na Trumpovom skupu su, kako piše Reuters, bili i pripadnici desno orijentiranih grupa. Policija u Washingtonu ranije je zabranila ulaz u grad Enriqueu Tarriju, lideru grupe “Ponosni dečki”, desničarske grupe koja podržava Trumpa. On je u ponedeljak uhapšen zbog uništavanja imovine.

Inauguracija 20. januara

Iako je Biden pobijedio na novembarskim izborima sa više od sedam miliona glasova razlike Trump, bez dokaza, tvrdi da su rezultati izbora dio široko rasprostranjene prevare.

Na osnovu zastupljenosti svake države i Distrikta Kolumbija na izborima se dodjeljuje ukupno 538 elektorskih glasova. Na izborima 3. novembra Biden je osvojio 306 od 270 glasova potrebnih za pobjedu. Aktuelni američki predsjednik osvojio je 232 elektorska glasa.

Inauguracija novog američkog predsjednika održat će se 20. januara

 

RSE

Una Čilić
Autor/ica 7.1.2021. u 09:14