Čelnik WHO upozorio da siromašne države ne dobijaju vakcine

tačno.net
Autor/ica 9.1.2021. u 09:42

Čelnik WHO upozorio da siromašne države ne dobijaju vakcine

foto: AA

Bogate zemlje imaju većinu zaliha, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da postoji “jasan problem” da zemlje s niskim i srednjim prihodima još ne dobijaju zalihe vakcina protiv COVID-19.

“Bogate zemlje imaju većinu zaliha”, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu u Ženevi, dodajući da je pozvao zemlje i proizvođače da prestanu sklapati bilateralne ugovore na štetu proizvođača za razmjenu vakcina COVAX, prenosi Fena.

WHO ranije ove sedmice naveo da je COVAX prikupio šest milijardi od sedam milijardi dolara koliko je tražio 2021. godine kako bi pomogao finansirati isporuke za 92 zemlje u razvoju s ograničenim ili nikakvim mogućnostima da samostalno kupuju vakcine.

Bogate države

Do sada su bogate države, uključujući Britaniju, članice Evropske unije, Sjedinjene Američke Države, Švicarsku i Izrael, bile na čelu redova za isporuku vakcina od kompanija, uključujući Pfizer i partnere BioNTech, Moderna i AstraZeneca.

Gotovo 88 miliona ljudi globalno zaraženo je novim korona virusom, a oko 1,9 miliona podleglo je, prema podacima Reutersa.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 9.1.2021. u 09:42