Bugarska oplakuje ubijenu novinarku, EU poziva na brzu istragu

tačno.net
Autor/ica 8.10.2018. u 19:10

Bugarska oplakuje ubijenu novinarku, EU poziva na brzu istragu

Foto: EPA

Tužitelji kažu da je Viktorija Marinova silovana, pretučena i zadavljena, ministar kaže kako zasad nema dokaza da je ubojstvo povezano s novinarskim radom.

Vodeći europski političari i aktivisti pozvali su u ponedjeljak Bugarsku da provede brzu istragu ubojstva novinarke Viktorije Marinove dok se planiraju bdjenja diljem te zemlje.

Udruga europskih novinara zatražila je u ponedjeljak detaljnu istragu ubojstva te su kritizirali nagađanje o motivu ubojstva.

Ogranak tog udruženja u Bugarskoj naveo je da istraga treba  ispitati moguće motive, uključujući mogućnost da je njezina smrt povezana s njezinim novinarskim radom, Beta agenciju AP.

“Sve dok ne bude čvrstih dokaza, spekulacije da je incident povezan sa slobodom govora su neprihvatljive”, navela je udruga.

Tijelo 30-ogodišnje novinarke pronađeno je u subotu nedaleko od rijeke u gradskom parku njezina rodnog podunavskog grada Rusea na sjeveru Bugarske.

Tužitelji su izjavili da je bila silovana, pretučena i zadavljena.

Bugarski ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov, koji je otputovao u Ruse kako bi nadgledao istragu u ponedjeljak, rekao je da zasad nema dokaza da je ubojstvo povezano s njenim novinarskim radom.

Međutim, mediji su se usredotočili na njezini nedavni rad.

Marinova treći novinar ubijen u Europi u 12 mjeseci

U svojoj posljednjoj televizijskoj emisiji 30. rujna Marinova se bavila novinarima koji su istraživali navodni slučaj korupcije vezano uz fondove EU-a. Obećala je da će njezina nedavno pokrenuta emisija učiniti više i provesti svoje istrage.

Marinova, koja ima 7-godišnju kćer, bila je uključena u istragu skupine bugarskih novinara o infrastrukturnim projektima koje financira EU, a kojima su upravljale lokalne vlasti.

“Šokiralo me užasno ubojstvo Viktorije Marinove. Ponovno je hrabra novinarka pala u borbi za istinu i protiv korupcije”, izjavio je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmerman, kako prenosi Hina.

“Bugarske vlasti trebaju hitno izvesti odgovorne pred lice pravde”, objavio je on na Twitteru.

Europska stranka Zelenih priopćila je da vlasti trebaju pokazati da su bile “ozbiljne glede zaštite novinara koji su temelj funkcionalne demokracije”.

Marinova je treći novinar ubijen u Europi u zadnjih 12 mjeseci.

Daphe Caruana Galizia, poznata malteška istraživačka novinarka, ubijena je kada je bomba raznijela njezin automobil u listopadu prošle godine, a slovački novinar Jan Kuciak ubijen je iz vatrenog oružja u veljači.

Bdjenja su planirana u Sofiji, Ruseu i sjevernim gradovima Vidinu i Plevenu.

Bugarska na 111 mjestu na indeksu slobode medija

“DNK će otkriti ubojicu Viki”, piše u ponedjeljak na naslovnici novina Standart.

Marinova je radila za tv postaju TVN iz Rusea koja je emitirala njezinu emisiju “Detektor”.

Reporteri bez granica priopćili su da bi drugi novinari TVN-a trebali dobiti policijsku zaštitu tijekom istrage. Odbor za zaštitu novinara navodi da je “šokiran tim barbarskim ubojstvom”.

Bugarska zauzima 111 mjesto među 180 zemalja na ovogodišnjem indeksu slobode medija u svijetu organizacije Reporteri bez granica, što je najniže mjesto koje zauzima jedna zemlja Europske unije, kao i niže od bilo koje zemlje zapadnog Balkana, od kojih su neke kandidati za članstvo u EU.

U listopadu 2017. stotine bugarskih novinara prosvjedovalo je u središtu glavnog grada Sofije zbog prijetnji koje je najvećim medijskim TV kućama uputio zamjenik premijera Valeri Simeonov optužujući ih da vode kampanju protiv njega.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 8.10.2018. u 19:10