Bugarska će migrante prebaciti u zatvorene kampove

tačno.net
Autor/ica 26.11.2016. u 10:19

Bugarska će migrante prebaciti u zatvorene kampove

foto:reuters

Dio migranata koji su se sukobili sa policijom biti će deportovan u Afganistan, a dio prebačen u zatvorene kampove.

Bugarska će migrante koji su se u azilantskom kampu sukobili sa policijom prebaciti u zatvorene kampove, a za neke bi to mogao i značiti povratak u Afganistan, izjavio je premijer Bugarske Boiko Borisov, nagovještavajući početak ekstradicije za sljedeći mjesec.

Više od 400 azilanata sukobilo se u četvrtak navečer s policijom u migrantskom kampu u južnom gradu Harmanliju, na granici s Turskom, jer zbog navoda o mogućoj zarazi nisu mogli izaći iz kampa.

Policija je upotrijebila vodene topove i gumene metke kako bi suzbila pobunu u kojoj je povrijeđeno 24 policajca. Liječničku pomoć je zatražilo troje azilanata.

Vraćanje u Afganistan

Tužitelji su podigli optužnice protiv 18 migranata i pokrenuli istragu o postupanju policije prema dvojici migranata.

“Zabrinut sam. Nema prozora koji nije polupan. Ljudi koji su počinili taj vandalski čin biti će privedeni pravdi”, kazao je Borisov koji je zbog tog incidenta odgodio put u Mađarsku.

“Na temelju sporazuma između EU-a i Afganistana zatražili smo avion kako bismo početkom decembra mogli početi s vraćanjem ljudi. Ostali koji su pribjegli nasilju i uništavanju biti će prebačeni u zatvorene kampove”, dodao je Borisov.

Premijer je pozvao stanovnike Harmanlija da ostanu mirni i da se suzdrže od provociranja azilanata.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 26.11.2016. u 10:19