BRUTALNO PRETUKLI NOVINARKU: Uhapšeni osumnjičeni za napad na Tatjanu Černovil

tačno.net
Autor/ica 26.12.2013. u 02:36

BRUTALNO PRETUKLI NOVINARKU: Uhapšeni osumnjičeni za napad na Tatjanu Černovil

Ukrajinska policija je pritvorila dve osobe osumnjičene za napad na novinarku Tatjanu Černovil, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zaharčenko.

On je istakao da su osobe uključene u ovaj napad identifikovane i da je već otpočelo ispitivanje dvojice pritvorenika. Zaharčenko je naglasio kako lično nadgleda ovu istragu, za koju je, prema njegovim rečima, izabran najbolji tim stručnjaka, izveštava Itar-Tas.

Tatjana Černovil, opoziciona aktivistkinja i novinarka koja se bavi istraživanjem korupcije među visokim državnim funkcionerima, rano je jutros pretučena i ostavljena u jarku, saopštila je ukrajinska policija.

Napadači su u blizini Kijeva zaustavili vozilo Černovilove (34), polomili zadnje staklo i izvukli je iz automobila, a zatim je pretukli. Prema pisanju dnevnika “Ukrajinska pravda”, Černovilova je zadobila prelom nosa, kontuzovana je i prekrivena modricama.

Prema saopštenju opozicionih aktivista, ona je smeštena u bolnicu na intenzivnu negu.

Napad je izveden nekoliko sati pošto je Černovilova objavila članak o imovini najviših vladinih zvaničnika.

Kijev od kraja novembra potresaju demonstracije zbog odluke Janukovičeve vlade da ne potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU. Na protestima se povremeno okupljalo više stotina hiljada ljudi, a Černovil je u više navrata držala govore pred demonstrantima.

Ukrajina je prošle sedmice postigla dogovor sa Rusijom o ruskoj pomoći od 15 milijardi dolara i sniženju cene gasa.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je duboku zabrinutost za bezbednost novinara u Ukrajini, posle napada na Černovilovu.

“Napadi na novinare ne smeju se tolerisati, napadači ne smeju da prođu nekažnjeni. Pozdravljam to što je predsednik Janukovič osudio napad i pozvao vlasti da hitno sprovedu detaljnu istragu kako bi priveli pravdi počinioce”, navela je u saopštenju Mijatovićeva.

Ona je ponovo pozvala ukrajinske vlasti da poboljšaju bezbednost novinara, koja je proteklih sedmica drastično pogoršana.

kurir

 

 

tačno.net
Autor/ica 26.12.2013. u 02:36