Broj poginulih u Gazi premašio 700

tačno.net
Autor/ica 24.7.2014. u 09:11

Broj poginulih u Gazi premašio 700

Foto: Reuters

U borbama dviju strana u Gazi je broj poginulih premašio 700, a visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay je upozorila da postoji »velika mogućnost« da su u Gazi počinjeni ratni zločini

Američka savezna agencija za civilno zrakoplovstvo (FAA) ukinula je u četvrtak zabranu zračnim kompanijama letove za Izrael, ali je i upozorila na »vrlo nestabilnu lokalnu situaciju«.

»FAA je ukinuo ograničenja na američkim letovima prema i iz zračne luke Ben Gurion u Tel Avivu«, priopćila je Agencija. Prvi put je zabrana bila uvedena u utorak na 24 sata nakon pada palestinske rakete nedaleko od zračne luke, a potom je ponovo bila uvedena u srijedu.

Većina svjetskih avioprijevoznika ukinula je letove za Izrael do četvrtka, stavljajući na prvo mjesto sigurnost putnika, no niskotarifna kompanija Eeasyjet je produljila tu zabranu i na naredna 24 sata. Easyjet leti za Tel Aviv iz Velike Britanije, Švicarske, Njemačke i Italije.

Palestinske službe sigurnosti priopćile su u četvrtak da je 18 Palestinaca, među kojima je bilo i djece, ubijeno u četvrtak ujutro u bombardiranju Gaze, čime je broj poginulih od početka izraelske ofenzive prije 16 dana porastao na 718. U istom razdoblju poginulo je 34 Izraelaca, od čega 32 vojnika.

Izraelska vojska priopćila je pak da tijekom noći sa srijede na četvrtak nije ispaljena nijedna raketa prema izraelskom teritoriju.

Dok glavni tajnik UN-a ban Ki-moon nastavlja misiju u pokušaju uspostave primirja, islamistički pokret Hamas ponovio je svoj zahtjev za ukidanjem izraelske blokade Gaze.

Vođa Hamasa Haled Mešal priopćio je da su njegovi borci na terenu ostvarili neke uspjehe i dodao da podržava humanitarno primirje, ali uz uvjet da se stanovnicima Gaze olakša stanje blokade..

»Neka se prvo dogovorimo o zahtjevima i o njihovoj primjeni i tada ćemo moći pristati na prekid vatre..Nećemo prihvatiti nikakav prijedlog koji ne bi podrazumijevao ukidanje blokade…ne želimo rat i ne želimo da se nastavi, ali to nas neće slomiti«, poručio je Mešal.

U Ženevi je Vijeće za ljudska prava UN-a odlučilo poslati na Bliski istok misiju koja treba utvrditi je li izraelska vojska svojim napadima na Palestince počinila ratne zločine osudivši istodobno Hamasovo raketiranje civilnih zona u Izraelu.

Borbe u Gazi su u srijedu bile žestoke, a novi val više tisuća Palestinaca je morao napustiti svoje dome. U borbama dviju strana u Gazi je broj poginulih premašio 700, a visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay je upozorila da postoji »velika mogućnost« da su u Gazi počinjeni ratni zločini. Većina žrtava u Gazi su civili.

Izrael negira bilo kakve zločine, a ministrica pravosuđa Tzipi Livni je na pozive za istragom na svojoj Facebook stranici poručila: »Gubite se«. U sukobima u palestinskoj enklavi Izrael je izgubio 32 vojnika, a u raketiranju izraelskog teritorija poginula su tri izraelska civila.

Američki državni tajnik John Kerry sastao se u srijedu s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Po povratku u Egipat, koji posreduje u pregovorima s Hamasom, kazao je da je došlo do napretka u pokušaju uspostave primirja između Izrela i islamističkog pokreta.

»Napravili smo neke korake naprijed, ali imamo još posla«, rekao je Kerry.

Izrael je ofenzivu na Gazu pokrenuo 8. srpnja, prvo zračnim udarima, a potom i kopnenom operacijom.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 24.7.2014. u 09:11