Britanski šef diplomacije William Hague podnio ostavku

tačno.net
Autor/ica 15.7.2014. u 09:26

Britanski šef diplomacije William Hague podnio ostavku

Foto: Reuters

Hague, koji je četiri godine obnašao dužnost šefa diplomacije, rekao je i da se neće kandidirati na parlamentarnim izborima 2015. »kako bi se posvetio stvarima koje oduvijek želi raditi«

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague neočekivano je objavio ostavku u ponedjeljak navečer prije izbora predviđenih za svibanj iduće godine u sklopu najvećih promjena u vladi premijera Davida Camerona.

»Podnosim ostavku na dužnost ministra vanjskih poslova nakon četiri godine kako bih postao čelnikom donjeg doma parlamenta«, napisao je Hague u noći na utorak na svom Twitter profilu.

Hague je rekao da njegova ostavka odmah stupa na snagu kako bi mogao preuzeti novu dužnost. Njegova nova uloga najvjerojatnije će biti koordinacija rada vlade s radom donjeg doma britanskog parlamenta.

Hague, koji je četiri godine obnašao dužnost šefa diplomacije, rekao je i da se neće kandidirati na parlamentarnim izborima 2015. »kako bi se posvetio stvarima koje oduvijek želi raditi«.

Pozivajući se na izvore u vladi lokalni mediji navode Philipa Hammonda, sadašnjeg ministra obrane, kao nasljednika Haguea. Ako ta vijest bude potvrđena, poslat će snažan signal europskim saveznicama Britanije budući da je Hammond izjavio da ako Cameron ne uspije dobiti bolje uvjete članstva u EU da bi on radije izašao iz Unije.

Britanski čelnik obećao je da će pokušati preoblikovati odnose s EU-om ako bude ponovno izabran iduće godine te da će omogućiti biračima da se izjasne na referendumu žele li članstvo u EU-u ili ne.

Cameron je rekao da će Hague ostati njegov faktički politički zamjenik i da će imati važnu ulogu u predizbornoj kampanji.

»Ne samo da je bio prvoklasni ministar vanjskih poslova nego je i bliska osoba od povjerenja, mudar savjetnik i veliki prijatelj«, istaknuo je Cameron.

Britanska vlada je priopćila da je prihvaćena ostavka sedam ministara u sklopu Cameronove rekonstrukcije vlade.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 15.7.2014. u 09:26