Britanija treba da ostane u EU

tačno.net
Autor/ica 26.2.2016. u 09:59

Britanija treba da ostane u EU

Razgovor vodio Stuart Brown, urednik EUROPP-a.

Upravo ste inicirali novi politički pokret, DiEM25, čiji je cilj demokratizacija Evrope. U manifestu pokreta pišete da se „EU mora demokratizovati, jer će se u protivnom raspasti“ i pozivate na sazivanje ustavotvorne skupštine i izjašnjavanje o novom demokratskom ustavu koji bi u narednih desetak godina zamenio sve postojeće evropske sporazume. Zašto je Evropi potreban DiEM25?

Ako se ne učini nešto slično onome što predlažemo u manifestu, sledeća generacija će nas za 20 godina pitati gde smo bili dok se Evropa raspadala, zašto nismo sprečili ovaj pad u ponor. Tako su mladi ljudi 50-ih godina prošlog veka pitali svoje roditelje zašto nisu sprečili nastanak fašizma i nacizma, sve ono što je kulminirao katastrofom Drugog svetskog rata.

Sada smo u sličnoj situaciji kao svedoci dezintegracije Evropske unije. Šengenski sporazum je suspendovan, evrozona je u poodmakloj fazi raspada, istočnoevropske vlade otvoreno odbacuju načelo solidarnosti. Britansko biračko telo je otuđeno od Brisela i možda će glasati za članstvo u EU samo iz straha. Jedini način da se spreči neumitna katastrofa je revitalizacija demokratije koja će probuditi nadu i stabilizovati Evropu.

Šta biste odgovorili onima koji kažu da je Evropa već pokušala da usvoji demokratski ustav, ali se to loše završilo?

Ustavni sporazum je bio katastrofa, naravno. Nesupešni francuski predsednik je uzeo na sebe da napiše povelju o pravima kapitala. Ne može se tako praviti ustav. Svaki dobar ustav, kao što je američki ustav, pre svega štiti prava ljudi.

Potrebna nam je ustavotvorna skupština na kojoj će stanovnici Evrope preko svojih izabranih predstavnika odobriti taj dokument. Inače nas čeka još jedan debakl. Ali da bismo stigli do te tačke, prvo moramo stabilizovati Evropu. Današnja Evropa nije ono što je bila pre deset godina. Približava se raspadu i moramo je što pre stabilizovati.

Za to su nam neophodni transparentnost i racionalno rekonfigurisanje politika u narednih godinu ili dve – mislim da nam je još toliko vemena ostalo. Kad to ostvarimo, možemo preći na ustavotvornu skupštinu. Za to se zalaže DiEM25.

Po završetku poslednje runde Kameronovih pregovora, kao datum održavanja referenduma o članstvu Britanije u EU određen je 23. jun. Kako britanski glasači koji su nezadovoljni stanjem u EU treba da pristupe referendumu?

Treba zdušno odbaciti galimatijas ideja i poruka s kojima se Kameron vratio iz Brisela. On od svoje javnosti traži da podrži ostanak u navodno reformisanoj Evropi, a sam je doprineo njenom deformisanju.

Takođe treba odbaciti stav evroskeptika da Britanija treba da izađe iz EU i istovremeno ostane deo jedinstvenog tržišta. Poštujem torijevske evroskeptike koji zastupaju berkovsko shvatanje suvereniteta nacionalnih parlamenata. Problem je u tome što oni istovremeno podržavaju jedinstveno tržište. To je nedosledan stav: nemoguće je pripadati jedinstvenom tržištu i sačuvati suverenitet.

Povlačenje u bezbednu čauru nacionalne države ili popuštanje antidemokratskoj i destabilizovanoj EU – ni jedno ni drugo nije dobra opcija za Britance. Zato, umesto da referendum shvate kao opredeljivanje između samo te dve opcije, Britanci treba da se založe za treći izbor: da glasaju za ostanak u Uniji da bi se zajedno sa ostalima članicama borili protiv antidemokratskih institucija EU.

Tekst je preuzet sa EUROPP@LSE.

Social Europe,

Preveo Đorđe Tomić

Peščanik.net

tačno.net
Autor/ica 26.2.2016. u 09:59