Britanija: Novi ispitivan lek protiv Kovida 19 pokazao dobre rezultate

Beta
Autor/ica 20.7.2020. u 14:36

Britanija: Novi ispitivan lek protiv Kovida 19 pokazao dobre rezultate

Foto: AFP

Lek nazvan SNG001 bi mogao da za 79 odsto smanji rizik od razvoja teškog oblika bolesti Kovid-19, pokazuju danas objavljeni preliminarni rezultati britanske laboratorije koja ga proizvodi Sinergen (Synairgen).

Taj lek koji se inhalira koristi interferon beta, prirodni protein koji interveniše u odgovoru organizma na virus.

Studija koju je sproveo Univerzitet Southempton na 101 pacijentu zaključuje da oboleli koji su uzimali taj lek imaju 79 odsto manje šanse da razviju ozbiljne ili smrtne oblike bolesti nego oni koji su primali placebo.

Pacijenti koji su primali SNG001 imaju dva puta više šanse da ozdrave od onih koji su dobijali placebo.

Troje od pacijenata (šest odsto) lečeni placebom su umrli, dok nema smrtnih slučajeva među onima koji su dobijali SNG001.

Studija je sprovedena na relativno malom uzorku pacijenata i nije je procenio specijalni odbor ali bi mogla da unese revoluciju u lečenju Kovida-19. Prema generalnom direktoru kompanije Sinergen, Ričardu Marsdenu, ovo bi moglo da označava „veliki napredak“.

„Rezultati potvrđuju naše uverenje da interferon beta … predstavlja ogroman potencijal kao tretman inhalacijom za vraćanje imunitetskog odgovora pluća, poboljšavanje zaštite i ubrzavanje oporavka i smanjenje uticaja virusa SARS-CoV-2“, rekao je Tom Vilkinson, profesor respiratorne medicine na univerzitetu Sautempton koji je vodio test.

Suosnivač Sinergena Stiven Holgejt je istakao da taj tretman obnavlja kapacitet pluća da mogu da neutralizuju virus ili svaku mutaciju virusa ili koinfekcije sa drugim respiratornim virusom kao virusom gripa, kao što bi moglo da se desi zimi u slučaju da ponovo izbije Kovid-19.

Do sada je samo jedan lek, deksametazon pokazao određene rezultete kod obolelih od Kovida-19. Drugi lek, antiviralni lek remdesivir, omogućuje smanjenje trajanja hospitalizacije ali ne smanjuje smrtnost.

Beta/Danas.rs

Tagovi:
Beta
Autor/ica 20.7.2020. u 14:36