Britanija: Konzervativci na pragu apsolutne većine, uspon škotskih nacionalista

tačno.net
Autor/ica 8.5.2015. u 10:26

Britanija: Konzervativci na pragu apsolutne većine, uspon škotskih nacionalista

Konzervativci Dejvida Kamerona su na izborima u Velikoj Britaniji, prema izlaznim anketama, osvojili 329 poslaničkih mjesta od ukupno 650 u donjem domu Parlamenta, dok su Laburisti osvojili 233 mjesta. Neočekivani veliki krah uz Laburiste Eda Milibanda pretrpjeli su Liberali Nika Klega, dok su škotski nacionalisti – SNP postigli istorijski uspon.

Uz konzervativce, prema anketama, škotski nacionalisti – SNP dobiće 56 mandata, a slijede LibDe sa skromnih osam, DUP 8, Partija Velsa 3, UKIP 2 i Zeleni 1.

„Često se kaže da je samo jedna anketa bitna, a to je izborna noć i to nikada nije bilo tačnije. Ovo su odlični rezultati za Konzervativce, njihov pozitivni plan je nagrađen“, poručio je Kameron, dodavši da je još rano govoriti o konačnim rezultatima.

Pobjeda stranke premijera Kamerona znači vjerovatno i korak bliže istorijskom referendumu o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz EU, koji je Kameron najavljivao.

„Jedna nacija, jedno Ujedinjeno Kraljevstvo – nadam se da ću tako moći upravljati ukoliko budem imao sreće da nastavim raditi kao premijer“, objavio je Kameron na svome zvaničnom Twitter profilu.

Laburisti su priznali poraz, a Miliband je poručio da je ovo bilo veče puno razočarenja:

“Nismo popravili rezultat gdje smo željeli u Engleskoj, a u Škotskoj je nalet nacionalizma bio prejak za našu partiju. Sljedeća vlada će imati veliku odgovornost i težak zadatak da zadrži jedinstvo naše zemlje”, rekao je Miliband.

Rezultati ankete u kojoj je učestvovalo 22.000 Britanaca po izlasku s birališta u velikoj mjeri se razlikuje od istraživanja javnog mnjenja sprovedenog tokom predizorne kampanje, a koje je ukazivalo na tijesnu trku Konzervativaca i Liberala.

slobodnaeuropa.org

tačno.net
Autor/ica 8.5.2015. u 10:26