Borbe u Gazi stale s približavanjem Ramazanskog bajrama, UN poziva na trajni mir

Stefa
Autor/ica 28.7.2014. u 09:32

Izdvajamo

  • Od početka sukoba u Gazi ubijeno je 1.030 Palestinaca, prema palestinskim izvorima. Većina su civili, tek svaki četvrti je borac, navodi UN. Izraelska vojska, koja je počela 17. srpnja i kopnenu ofenzivu, izgubila je 43 svoja vojnika i troje civila koji su ubijeni palestinskim raketama ispaljenima s Gaze.

Povezani članci

Borbe u Gazi stale s približavanjem Ramazanskog bajrama, UN poziva na trajni mir

Foto: AFP

Agencija AFP javlja, pozivajući se na glasnogovornika izraelske vojske, da nijedna raketa nije ispaljena s Pojasa Gaze niti je Izrael izveo napad od 23 sata po mjesnom vremenu u nedjelju

NEW YORK – Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo je noću na ponedjeljak, na hitno sazvanoj sjednici, jednoglasnu izjavu kojom poziva na trenutačni i bezuvjetni prekid vatre u Gazi gdje su borbe stale s približavanjem muslimanskog blagdana Ramazanskog bajrama.

Petanest zemalja članica Vijeća sastalo se na hitnoj sjednici u New Yorku te u izjavi izrazilo »potporu trenutačnom i bezuvjetnom humanitarnom prekidu vatre koji će omogućiti dostavu hitne i neophodne pomoći«.

Pozivaju Izrael i Hamas da »potpuno primjene« prekid vatre tijekom Ramazanskog bajrama kojim završava mjesec posta u muslimana »te i nakon blagdana«.

Agencija AFP javlja, pozivajući se na glasnogovornika izraelske vojske, da nijedna raketa nije ispaljena s Pojasa Gaze niti je Izrael izveo napad od 23 sata po mjesnom vremenu u nedjelju.

Vijeće sigurnosti UN-a poziva strane da »potpuno poštuju međunarodno humanitarno pravo, napose odredbe o zaštiti civila« te da »provedu trajan i potpuno poštovan trajni prekid vatre na temelju posredničke egipatske inicijative«.

Izjavom se poziva na dopremu humanitarne pomoći palestinskom stanovništvu u Pojasu Gaze te na povećanje pomoći UNRWA-e (UN-ov ured za palestinske izbjeglice).

Tri dana nakon krvavog bombardiranje UN-ove škole u Gazi, Vijeće »ističe da civilne i humanitarne ustanove, među kojima su i UN-ove, moraju biti poštivane i zaštićene te poziva sve strane da se ravnaju po tom načelu«.

Izraelska vojska odbacuje odgovornost za napad na školu u Beit Hanunu u četvrtak u kojem je petnaestak izbjeglica ubijeno.

»Predsjednička deklaracija« Vijeća sigurnosti »poziva sve strane i međunarodnu zajednicu da postignu globalni mir« na Bliskom istoku temeljen na rješenju o dvije države, izraelskoj i palestinskoj koje mirno žive jedna uz drugu.

Američki predsjednik Barack Obama osobno je u nedjelju navečer intervenirao tražeći od izraelskog saveznika da prihvati »bezuvjetni i trenutačni« prekid vatre s Hamasom u Pojasu Gaze gdje je pao intenzitet borbi kako se približavao blagdan.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon pozvao je da se 12-satni prekid vatre od subote produlji.

Od početka sukoba u Gazi ubijeno je 1.030 Palestinaca, prema palestinskim izvorima. Većina su civili, tek svaki četvrti je borac, navodi UN. Izraelska vojska, koja je počela 17. srpnja i kopnenu ofenzivu, izgubila je 43 svoja vojnika i troje civila koji su ubijeni palestinskim raketama ispaljenima s Gaze.

HINA

Stefa
Autor/ica 28.7.2014. u 09:32