Bombaški napad u Turskoj: Jedna osoba ubijena, više od 40 ranjeno

tačno.net
Autor/ica 12.4.2016. u 09:49

Bombaški napad u Turskoj: Jedna osoba ubijena, više od 40 ranjeno

U eksploziji autobombe koja je odjeknula u jugoistočnoj regiji Turske ubila je najmanje jednu osobu dok je njih 47 teže ili lakše ranjeno, javljaju vojni izvori, a prenosi AP.

Automobil je eksplodirao u blizini vojnog objekta u provinciji Diyarbakir tako da su ranjena uglavnom vojna lica i osam civila. Napad se desio u ponedjeljak kasno navečer, a vlasti okrivljuju separatističku Kurdsku radničku partiju (PKK).

Turska i kurdski separatisti pojačali su neprijateljstva nakon što je 2015. godine prekinuto dvogodišnje primirje. Nakon toga, najmanje dva teroristička napada u Ankari u kojem je ubijeno na desetine civila povezana su sa djelovanjem kurdskih separatista.

U 30 godina dugom ratu između turske vlade i PKK-a poginulo je 40.000 ljudi. Kurdski separatisti zahtijevaju uspostavljanje nacionalne države za najveću tursku manjinu koja je nastanjena uglavnom na jugoistoku zemlje.

Pored ekstremnih ciljeva, postoje i organizacije koje se bore za jaču ekonomsku i kulturnu autonomiju unutar turskih granica.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 12.4.2016. u 09:49