Bolsonaro pod istragom zbog izjava o korona virusu

tačno.net
Autor/ica 4.12.2021. u 10:07

Bolsonaro pod istragom zbog izjava o korona virusu

Foto: Getty Images

Sudija Vrhovnog federalnog suda Brazila naložio je otvaranje još jedne istrage protiv predsednika Žaira Bolsonara (Jair) zbog širenja lažnih informacija u video snimku u kojem povezuje vakcinu protiv korona virusa sa sidom.

Sudija najviše instance brazilskog pravosuđa odgovorio je na zahtev odbora Senata koji je u oktobru optužio Bolsonara da je počinio teške prekršaje tokom epidemije korona virusa.

Predmet nove istrage je video snimak na kojem Bolsonaro citira navodno zvanične izveštaje britanskih vlasti koje “sugerišu” da osobe potpuno vakcinisane protiv korona virusa, mogu “brže” da dobiju sidu, piše agencija Frans pres (AFP).

Tu informaciju su demantovale britanske vlasti, kao i brojne brazilske zdravstvene organizacije i Društvo za infektivne bolesti.

Video snimak koji je emitovan na društvenim mrežama, ubrzo je sklonjen.

Bolsonaro je od početka pandemije u nastupima negirao ozbiljnost virusa i odbijao preventivne mere i restrikcije.

Brazilski predsednik je skeptik i kada je riječ o vakcinama. Optužen je za odbijanje i odgađanje kupovine vakcina, podseća agencija Rojters.

Prema zvaničnim podacima, više od 22 miliona ljudi u Brazilu do sada je zaraženo virusom korona, a više od 615.000 pacijenata umrlo je od posledica COVID-a 19. Više žrtava od ove bolesti zabeleženo je samo u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi Rojters.

RSE

tačno.net
Autor/ica 4.12.2021. u 10:07