Bolsonaro otišao iz Brazila, neće prisustvovati inauguraciji novog predsednika

Beta-AP/N1, Foto: Beta-AP
Autor/ica 31.12.2022. u 09:54

Bolsonaro otišao iz Brazila, neće prisustvovati inauguraciji novog predsednika

Luiz Inácio Lula da Silva – Photograph: Eraldo Peres/AP

Kancelarija potpredsednika Brazila Hamiltona Muraoa saopštila je da je on postao vršilac dužnosti šefa države, što je indikacija da je odlazeći predsednik Žair Bolsonaro napustio zemlju, dok jedan zvanični dokument ukazuje da se verovatno uputio u SAD, na Floridu.

Levičar Luiz Injacio Lula da Silva, Bolsonarov politički protivnik koji ga je porazio na predsedničkim izborima, biće inaugurisan za predsednika u nedelju, 1. januara 2023. godine.

Kancelarija za odnose sa medijima potpredsednika države potvrdila je da je general Hamilton Murao postao vršilac dužnosti predsednika.

Pošto se to desilo nakon što je Bolsonaro krenuo na put, izvesno je da će izbeći prisustvo na Lulinoj inauguraciji, čime će prekinuti tradiciju u Brazilu da odlazeći predsednik prisustvuje inauguraciji novoizabranog šefa države.

Brazilski službeni glasnik pokazuje da je nekoliko zvaničnika dobilo dozvolu da bude u pratnji „budućeg bivšeg predsednika“ tokom njegovog boravka u Majamiju od 1. januara do 30. januara, kako bi mu „pružalo savete, obezbeđivalo ga i davalo mu ličnu podršku“.

Prema podacima sa sajtova za praćenje aviosaobraćaja, zvanični avion oružanih snaga Brazila poleteo je iz glavnog grada Brazilije u dva sata popodne po lokalnom vremenu, a njegova destinacija je Orlando na Floridi.

(Beta-AP/N1, Foto: Beta-AP)

Beta-AP/N1, Foto: Beta-AP
Autor/ica 31.12.2022. u 09:54