Bolivijska opozicija traži nove izbore

tačno.net
Autor/ica 4.11.2019. u 09:00

Bolivijska opozicija traži nove izbore

Kandidat opozicije na predsedničkim izborima u Boliviji Karlos Mesa zatražio je održavanje novih izbora da bi se izašlo iz krize izazvane reizborom socijaliste Eva Moralesa, prenosi AFP.

“Najbolje rešenje za ovu krizu, u trenutnim okolnostima, jesu novi izbori koje bi nadgledao novi nepristrasni izborni organ i koje bi strogo pratila međunarodna zajednica”, rekao je u nedelju Mesa na skupu svoje stranke, Građanske zajednice, u La Pazu.

Mesa, centrista koji je na čelu Bolivije bio od 2003. do 2005, prošlomesečne izbore je završio na drugom mestu, s osvojenih 36,5 odsto glasova u odnosu na Moralesovih 47 odsto.

Prednost od više od 10 odsto u odnosu na prvog narednog rivala donela je šefu države pobedu u prvom krugu izbora. Međutim, opozicija je navela da su izbori pokradeni i izbio je talas demonstracija u kojima su najmanje dve osobe izgubile život a 140 je povređeno.

“Smirivanje zemlje i demokratsko rešavanje krize su u rukama Eva Moralesa”, rekao je Mesa koji je svoje pristalice pozvao da i dalje “mirno i nenasilno” protestuju.

Morales je svoje protivnike optužio da pokušavaju da izazovu oružani sukob i da žele “žrtve koje bi ubile policija i vojska”. To je bio odgovor na izjavu Luisa Fernanda Kamača, lidera opozicije koji je u subotu pozvao bolivijsku vojsku da “stane uz narod”.

Bolivijska vlada je zatražila od Organizacije američkih država (OAS) da istraži glasanje, ali je opozicija odbacila tu inicijativu. Izveštaj OAS se očekuje za dve nedelje.

RSE

tačno.net
Autor/ica 4.11.2019. u 09:00