Bliži li se kraj vladavine Angele Merkel?

Autor/ica 16.5.2012. u 08:26

Bliži li se kraj vladavine Angele Merkel?

Nakon katastrofalnog poraza CDU-a na izborima u najvećoj njemačkoj pokrajini Nordhein-Westfalen krenule su prve medijske analize koje najavljuju odlazak Angele Merkel s mjesta kancelarke 2013, za kada su zakazani sljedeći parlamentarni izbori


Brojke su poražavajuće: tek 26,3 posto onih koji su u nedjelju izašli na pokrajinske izbore u Nordrhein-Westfalenu svoje je povjerenje poklonilo demokršćanimaAngele Merkel, što je čak osam posto manje u odnosu na prethodne izbore. 

Uvjerljivi pobjednici su pak socijaldemokrati (SPD) sa 39,1 posto glasova, što je pak pet posto više u odnosu na prošli put. Zeleni su pak dobili 11,3 posto, što znači da će Nordrhein-Westfalen sljedeće četiri godine, s ugodnom većinom u Landtagu (pokrajinski parlament), vladati crveno-zelena koalicija, dok CDU trenutno nema ni funkcionalnog vođu opozicije.

Još gore, njihov koalicijski partner na državnom nivou FDP je svoj odličan rezultat od 8,6 posto dobio i zahvaljujući distanciranju njihova glavnog kandidata Christiana Lindnera od Merkeličine vlade i berlinske koalicije. Tako su liberali konačno našli pravi recept za preokret serije izbornih poraza na lokalnim izborima: biti na pokrajinskom protiv vlastite savezne vlade. Sa sličnom retorikom je FDP uspio i u prošlotjednim izborima na sjeveru zemlje, a sada je ona ovjerena i u najvećoj pokrajini Njemačke.

Sve to upućuje na loše vijesti za Angelu Merkel, koja je došla u situaciju da ostaje bez koalicijskih partnera, a jedina joj je realna nada za ostanak na vlasti velika koalicija sa SPD-om, koji će, naravno, u sljedećih godinu dana učiniti sve kako bi osvojio prvo mjesto na parlamentarnim izborima te tako dobio kancelarsku poziciju. Treba se podsjetiti i da je padGerharda Schroedera išao sličnom putanjom – gubitak brojnih pokrajinskih izbora, ali i svođenje SPD-a na društvo jednog lica, onog kancelarskog. Zbog toga nije iznenađujuće da Der Spiegel CDU opisuje kao stanku koja ‘ima Mekel i ništa više’ jer se sve više gubi široka baza na terenu. 

Porazu u Nordrhein-Westfalen (NRW) svakako je svoj veliki doprinos dao i glavni kandidat CDU-a, ministar okoliša Norbert Roettgen, koji se pošteno izblamirao. Prvo je pod svaku cijenu želio biti glavni kandidat, odnosno potencijalni pokrajinski premijer, da bi onda izjavio da nema namjeru napustiti ministarsku poziciju ako izgubi. 

Nakon toga se pokazao kriminalno lošim u kampanji, naročito u direktnom kontaktu s biračima, a dodatno je zakomplicirao situaciju izjavivši da su izbori u NRW-u ‘referendum o europskoj politici kancelarke Merkel’. Iako Merkel ima snažnu podršku javnosti, takva jeftina politička ucjena je razljutila birače, što je također utjecalo na sramotan rezultat od 26 posto. Angeli Merkel sigurno nije bilo drago što se njezin politički brand toliko loše iskoristio, i to još tako da je uvučen u veliki poraz njezine stranke.

‘Mutti’, kako je nadimak za Merkel u CDU-u, sve više dolazi u situaciju da je djeca napuštaju. Liberalni koalicijski partner se bori za vlastiti preživljavanje i prolazi kroz stranačka previranja, nova generacija kadrova unutar CDU-a vreba svoju priliku za preuzimanje kormila, u Europi saveznike uklanjaju izbori, a sada je još došao i egzodus birača. Je li ovo posljednja godina Angele Merkel kao njemačke kancelarke?

T-portal.hr

Autor/ica 16.5.2012. u 08:26