Bivša škotska premijerka puštena iz pritvora nakon ispitivanja

RSE
Autor/ica 12.6.2023. u 09:50

Izdvajamo

  • Ona je treća visoka ličnost u SNP-u koja je uhapšena u okviru operacije Branchform, istrage škotske policije o navodima da je stranka nenamenski potrošila više od 600.000 funti (754.140 dolara) donacija namenjenih za kampanju za nezavisnost.

Povezani članci

Bivša škotska premijerka puštena iz pritvora nakon ispitivanja

Foto: Arhiv

Bivša škotska premijerka Nikola Stardžen (Nicola Sturgeon) je ispitana u nedelju, 11. juna, “kao osumnjičena” od strane detektiva koji istražuju navode o finansijskim malverzacijama Škotske nacionalne stranke (SNP).

Bivšu premijerku i čelnicu SNP-a policija je uhapsila u nedelju ujutru, ali je kasnije puštena bez optužnice čekajući dalju istragu, nakon što je dobrovoljno otišla u policijsku stanicu.

U izjavi u nedelju uveče, Stardžen je navela da je njeno hapšenje “i šokantno i duboko uznemirujuće”. Dodala je da “nesumnjivo znam da sam zapravo nevina”.

Detektivi su pritvorili i ispitivali Stardžen više od sedam sati pre nego što je puštena iz pritvora. Ona je otputovala na nepoznatu adresu daleko od svoje kuće u Uddingstonu, na periferiji Glazgova, javio je Guardian.

Portparol Nikole Stardžen je rekao da se sa policijom sastala “po dogovoru”, znajući da će biti uhapšena i ispitivana.

Ranije je škotska policija na Tviteru objavila da je 52-godišnja žena uhapšena kao osumnjičena u vezi sa njenom istragom o finansiranju i finansijama SNP-a.

“Žena je u pritvoru i ispituje se”, saopštila je škotska policija. “Pošto je istraga u toku, ne možemo dalje da komentarišemo”, dodaje se u saopštenju.

SNP je saopštio da je sarađivao sa istragom i da će to činiti i dalje. “Nije prikladno javno komentarisati bilo koje pitanje dok je istraga u toku”, rekao je portparol.

Ona je treća visoka ličnost u SNP-u koja je uhapšena u okviru operacije Branchform, istrage škotske policije o navodima da je stranka nenamenski potrošila više od 600.000 funti (754.140 dolara) donacija namenjenih za kampanju za nezavisnost.

Hapšenje je duboko sramotno za SNP, koji je dominirao škotskom politikom većim delom u poslednje dve decenije.

Stardžen se povukla ranije ove godine i podrška stranci i njenom cilju nezavisnosti je od tada opala.

U aprilu su suprug Nikole Stardžen, Piter Marel (Peter Murrell) i tadašnji partijski blagajnik, Kolin Biti (Colin Beattie), uhapšeni i potom pušteni bez optužbe u toku dalje istrage u okviru iste istrage. Stardžen, Marel i Biti su potpisnici na računima SNP-a.

U vreme Marelovog hapšenja, policija je izvršila dugi pretres kuće bračnog para u Glazgovu, koja je bila zapečaćena plavo-belom policijskom trakom.

Stardžen, koja je bila najduže na čelu vlade poluautonomne Škotske, iznenadila je politički svet kada je u februaru objavila da podnosi ostavku, rekavši da je postala previše podeljena da bi svoju zemlju vodila ka nezavisnosti.

Škoti su odbili da okončaju više od 300 godina staru unije sa Engleskom za 55 prema 45 odsto na referendumu 2014. godine, ali Bregzit dve godine kasnije i suočavanje britanskih vlasti sa pandemijom COVID-19 doneli su novu podršku nezavisnosti.

Konzervativna vlada u Vestminsteru u Londonu odbila je novi referendum, a ankete pokazuju da je podrška SNP-u i nezavisnosti opala od odlaska Nikole Stardžen.

Opozicione stranke optužile su SNP da je upletena u skandal i da je previše fokusirana na nezavisnost da bi pravilno upravljala Škotskom.

Portparol Laburističke partije u Škotskoj Jan Marej (Ian Murray) rekao je da postoji manir “tajnovitosti i zataškavanja” u SNP-u.

Stardženin naslednik Humza Jusaf (Yousaf) opisao je policijsku istragu kao izazovnu, ali je branio reputaciju SNP-a i optužio Vestminstersku vladu da se meša u upravljanje Škotskom i da decentralizaciju čini neizvodljivom.

Nadmetanje za naslednika Nikole Stardžen razotkrilo je duboke podele unutar stranke tokom njenih osam godina na vlasti, u kojoj je mala grupa vršila kontrolu nad partijskim poslovima.

YouGov je prošlog meseca saopštio da bi, prema aktuelnim anketama, SNP mogao da izgubi oko polovine svojih mesta od laburista na sledećim izborima u Velikoj Britaniji, koji se očekuju 2024.

Iako bi SNP i dalje bila najveća partija u Škotskoj, veliki dobici tamošnjih laburista mogli bi da budu ključni za nade britanske opozicione partije da će dobiti većinu i povratak na vlast u Vestminsteru po prvi put od 2010. godine.

Ranije u nedelju, Jusaf je rekao da bi SNP bio spreman da sklopi dogovor sa laburistima ako izbori rezultiraju nepostojanjem jasne parlamentarne većine.

RSE

RSE
Autor/ica 12.6.2023. u 09:50