Benoit Bazin: Ne smijemo biti naivni, inače će nas prevladati Kinezi

Jiří Zatloukal
Autor/ica 6.10.2023. u 16:25

Izdvajamo

 • Razumljivo je da je u EU to malo složeniji proces odlučivanja jer imamo 27 zemalja. Ali počinjemo dobijati pozitivne signale da političari govore da trebamo evropsku industrijsku politiku, evropsku energetsku politiku. Nikako fiksirati cijenu energije, jer to ne daje smisao, umjesto da bi smo imali benefit od niske cijene atomske energije u Češkoj ili Francuskoj.

Povezani članci

Benoit Bazin: Ne smijemo biti naivni, inače će nas prevladati Kinezi

Generalní direktor Saint-Gobain Benoit Bazin, foto: Seznam Zprávy

Moramo na kineske električne automobile uvesti trideset postotnu carinu. Inače ćemo se nakon nekoliko godina probuditi i utvrditi da evropskim tržištem električnih automobila vladaju Kinezi, kaže Benoit-Bazin, šef međunarodne kompanije Saint-Gobain.

Industrija u Evropi se susreće sa visokim cijenama energije i dampingovom konkurencijom iz Kine. Pritom je za budućnost kontinenta temeljno održati industrijsku proizvodnju.

„Čak bih rekao da je industrija važna za demokratiju. U industrijskoj proizvodnji možete započeti kao radnik ali možete postati i šef odjeljenja ili čak direktor tvornice. To je najbolji socijalni ‘lift’, koji možete zamisliti,“ rekao je u ekskluzivnom razgovoru za SZ Byznys generalni direktor globalne kompanije Saint – Gobain Benoit Bazin.

Kompanija Saint-Gobain

 • francuska međunarodna firma koja je osnovana 1665. godine u Parizu a sjedište ima na periferiji Pariza u La Defanse i Courbevoie,
 • sa njenim akcijama se trguje na pariskoj berzi; tržišna kapitalizacija dostiže 29 milijardi evra (710 milijardi kruna),
 • na početku je proizvodila ogledala ali danas proizvodi razne građevinske materijale,
 • kompanija Saint – Gobain je prisutna u 76 zemalja a 2022. godine zapošljavala je više od 170.000 ljudi.

U Češkoj Saint-Gobain ima 15 proizvodnih tvornica gdje proizvodi građevinske materijale naprimjer izolacione materijale ili stakla za automobilsku industriju. Pri prihodu od 23 milijarde kruna ostvaruje dobit od dvije i pol milijarde (100 miliona evra). Svoju zaradu u Češkoj znatno reinvestuje.

U Češkoj su se znatno povećale cijene energije, a vaša proizvodnja je energetski zahtjevna. Planirate li ostati?

Češka je za nas veoma važna zemlja. Ovdje ostvarujemo prihod od skoro milijardu evra. Imamo 4.500 zaposlenih, 15 tvornica i veoma dobru profitabilnost. Češka je za nas bitna ne samo u istočnoj Evropi nego u Evropi kao cjelini.

Da, troškovi energije su veoma važni za našu konkurentnost. Kao prvo, za proizvode koje izvozimo u svijet, kao naprimjer staklena vlakna ili pređa od stakloplastike iz Adfors CZ, moramo biti konkurentni. Zato smo o podršci u okviru EU protiv kineske konkurencije razgovarali i sa češkom vladom.

Kao drugo, događanja u posljednje tri godine bila su upozorenje za Evropu. U Saint-Gobain govorimo već decenijama da za energetsku efikasnost moramo u Evropi masovno renovirati zgrade da bi bile energetski efektivne. Jer građevine proizvode 40 posto emisija ugljendioksida na svijetu. Ni u Češkoj nije moguće postići ugljikovu neutralnost bez renoviranja zgrada.

Činjenica da su cijene energije zbog rata u Ukrajini išle strmo na gore je daljim upozorenjem za efektivnost zgrada u cijeloj Evropi.

Porasle su i zbog energetske politike Evrope?

Da, ali rat u Ukrajini je znatno ubrzao proces poskupljenja. U mnogim branšama trebate mnogo energije, naprimjer u transportu i u industriji. Ali što se tiče zgrada one mogu funkcionisati sa skoro nultom energijom. U Evropi nemamo dovoljno energije tako da ako uštedimo energiju u zgradama biće je više za industriju koja će biti konkurentnija.

Benoit Bazin (53)

 • francuski menadžer koji je svoju karijeru vezao sa kompanijom Saint-Gobain,
 • studirao École Polytechnique i École des Ponts ParisTech, a ekonomiju na Institut d’Études Politiques de Paris; također je nosilac titule Master of Science sa Massachusetts Institute of Technology,
 • karijeru je započeo na francuskom ministarstvu gospodarstva i finansija 1995. godine kao izvjestilac međuresornog Odbora za industrijsku restrukturalizaciju; nakon toga prešao je u ministarstvo finansija gdje je bio odgovoran za francuske vladine investicije u zrakoplovnoj, elektroničkoj i vojnoj industriji,
 • u kompaniju Saint-Gobain je stupio 1999. godine kao direktor preduzetnog planiranja za branšu abraziva, a u septembru sljedeće godine imenovan je vicepredsjednikom kompanije za oblast planiranja,
 • u firmi je postepeno napredovao u raznim pozicijama; vodio je i diviziju abraziva za Sjevernu Ameriku, a 2005. imenovan je finansijskim direktorem kompanije Saint – Gobain,
 • generalni direktor postao je u julu 2021. godine.

Jeste li uspjeli  u firmi smanjiti potrošnju energije? Cijene plina su još uvijek više nego što su bile prije ruske invazije na Ukrajinu.

Za posljednje dvije – tri godine morali smo se sukobiti sa Covid-om, pa sa ratom u Ukrajini, a također i sa nedostatkom materijala. Znatno smo povećali efektivnost naših plinskih peći koje moramo zagrijavati na 1500 stepeni celzijusa. Uštedili smo energiju na većoj efikasnosti cijelog procesa proizvodnje.

Kao drugo kupovali smo efektivniju energiju, a također smo korigovali svoju cjenovnu politiku.

Znači da ste povećali cijene?

Da, ali sa većom dodatnom vrijednošću našega servisa. Povećali smo naprimjer naše skladišne zalihe tako da smo bili sposobni isporučivati našim kupcima, naprimjer Škoda Auto, i onda kada konkurencija to nije bila sposobna. I zato smo finansijski stajali tako dobro. Nije to bilo jednostavno.

Koliko procenata svoga dobitka reinvestirate u Češkoj? Naprimjer četvrtinu?

Više. Ako uzmete našu dobit od 200 miliona evra (oko pet milijardi kruna) za posljednje dvije godine to je više. Skoro cijela dobit. Imali smo naprimjer milijardske investicije u tvornici u Častolovicama.

Češka je treća najprofitabilnija zemlja u koncernu. Možete li održati tu profitabilnost? Potražnja u Evropi i Češkoj se smanjila.

U zapadnoj Evropi se zbog viših kamatnih stopa smanjila izgradnja novih kuća ali prodaje za novu gradnju su u koncernu samo 22 posto. Na drugu stranu je ogromna potražnja za renoviranjem tako da se prebacujemo u tu oblast.

Renoviranje je za Saint-Gobain najveće tržište. Imamo najbolju ponudu proizvoda za renoviranje. Najbolja energija je ona koju ne potrošite. Ja sam ubijeđen da će se građevinarstvo dugoročno razvijati i da ćemo imati odličan rast jer za ostvarenje ugljične neutralnosti 2050. u Evropi se moraju značajno renovirati zgrade.

Pretpostavljate da će se ove zime cijene energije opet povećati?

Mislim da će ostati na dosta visokom nivou u odnosu na vrijeme prije rata kada su se kretale oko 15 do 20 eura za megavat sat. Sigurno neće više biti 300 eura ali ostati će oko 50 ili 60 eura.

Ali i to je stalno skupo, zar ne?

Već prije rata bili smo spremni živjeti sa višim cijenama. Zašto? Zato što trebamo preći na zelenu energiju, može to biti bioplin, vjetrena energija, solarna energija. A zelena energija će biti skuplja. Mislim da se moramo pripremiti na to da ćemo živjeti u svijetu sa većim cijenama energije, isto kao što ćemo živjeti sa višim kamatnim stopama.

Energija će biti skuplja. Međutim, moramo se dobro starati o ljudima sa niskim prihodima. Zato je važno da EU ili lokalne vlade kao u Češkoj ljudima daju dotacije i da se na njih ne zaboravi. Svi smo zajedno u tome da nešto moramo raditi za našu planetu. Dotacije moraju biti iskorištene za to da bi ti ljudi štedjeli na energiji u stanovima ili kućama.

SAD su lani donijele Zakon o snižavanju inflacije koji je u osnovi veliki investicioni program (IRA). Evropa nešto tako nema. Kako gledate na to?

Mi radimo u Evropi i SAD-u, tako da to za nas ništa ne mijenja. Mislim da je to za američku ekonomiju veoma dobro zato što će privući nove investicije u automobilsku ili prerađivačku industriju.

Industrija također stvara radna mjesta i srednji sloj koji bira umjerene demokratske partije na ljevici i desnici, a nikako ekstremiste.

Mislim i da je razlog koji je pokrenuo američki antiinflacioni zakon također politički: u smislu da trebamo zaštiti radna mjesta za srednji sloj u SAD-u da bi time zaštitili demokratiju. Ponekad zaboravljamo da je industrija za naše zemlje kao što su Češka Republika, Njemačka, Francuska veoma važna.

Treba li se Evropa poučiti iz toga?

U Evropi trebamo pojačati gospodarsku industrijsku politiku. U Covidu smo se naučili da se ne možemo osloniti na Kinu. U Saint-Gobain je zavisnost od kineske proizvodnje manja od jedan posto. Tako ako se Kina zatvori kao za vrijeme Covida mu možemo i dalje opsluživati kupce.

U SAD-u je bila sjajna ideja uvesti zakon IRA. Šteta da ga u Evropi nemamo iako on narušava pravila međunarodne trgovine Svjetske trgovinske organizacije. Ali to je ponovo upozorenje za Evropu.

Evropa bi trebala reći: imamo dobre razloge za uvođenje ugljikovog poreza na granicama Evrope. Možda bi smo trebali oporezovat elektrrične automobile uvezene iz Kine trideset postotnom carinom umjesto današnjih 10 posto. U SAD-u imaju carinu od 28 posto. Trebali bi smo također reći da hoćemo imati u Evropi vlastitu industrijsku politiku, bilo u Slovačkoj, u Češkoj ili u Francuskoj i proizvoditi za Evropu u Evropi.

Razumljivo je da je u EU to malo složeniji proces odlučivanja jer imamo 27 zemalja. Ali počinjemo dobijati pozitivne signale da političari govore da trebamo evropsku industrijsku politiku, evropsku energetsku politiku. Nikako fiksirati cijenu energije, jer to ne daje smisao, umjesto da bi smo imali benefit od niske cijene atomske energije u Češkoj ili Francuskoj.

Njemačka će morati preći na kredibilnu energetsku politiku umjesto kupovanja jeftinog zemnog plina iz Rusije ili zelenog vodika iz Saudijske Arabije.

Ide li po Vama politika u Evropi dobrim smjerom?

Mislim da su političari shvatili potrebu da se dogovaraju. Nisam ubijeđen da postupamo dovoljno brzo a dovoljno temeljito. Međutim, savladaćemo to kako smo to savladali tokom krize Covida kada je EU po prvi puta izdala zajedničke obveznice za finansiranje pomoći. Danas se dogovaraju o zajedničkoj nabavci zemnog plina.

Šta vidite kao najveće probleme za Saint-Gobain u narednih tri do pet godina?

Vidim uglavnom mogućnosti jer sam optimista. Nemamo puno vremena da ostvarimo ugljikovu neutralnost. To je 27 godina. Nemamo mnogo vremena da bi smo ostvarili uštede energije tako da bismo je imali dovoljno, a da energija ne poskupljuje. Tako da je veliki izazov da što prije uvedemo mjere koje bi nas k tome dovele.

Kao drugo, EU mora ostati liderom održivosti i snižavati svoju ugljikovu stopu. Mi smo u firmi u posljednjih pet godina snizili svoju stopu za 42 posto. Hoće u tome ići dalje. U Kanadi u tvornici za proizvodnju sadrkartona naprimjer prelazimo sa plina na vodnu energiju.

U Evropi puno isporučujete automobilskoj industriji koja trenutno ima probleme. Kako vidite budućnost te branše?

Situacija je bolja nego u posljednje tri godine kada je bio nedostatak čipova. Ako hoćemo prestati proizvoditi motore sa unutrašnjim sagorjevanjem 2035. moramo raditi na tome da evropskim proizvođačima u tom prelasku pomognemo. EU mora tu tranziciju evropskim proizvođačima olakšati.

Ne smijem biti ekstremno naivni inače ćemo se probuditi za pet godina i ustanoviti da 40 posto evropskog tržišta električnih automobila imaju kineski proizvođači.

To se lako može desiti ako ništa ne uradimo?

Da, ako ne uvedemo antidopaminšku odbranu protiv uvoza iz Kine. Kineske tvornice automobila ne moraju se pridržavati strogih mjera za zaštitu životne okoline kakve imamo mi u Evropi. Zato moramo zavesti carine. To važi ne samo za proizvođače automobila nego naprimjer i za našu branšu proizvodnje staklenih vlakana.

Diskutovali smo o tome i sa češkim ministarstvom finansija da bi pravilo pritisak u EU. EU mora djelovati brzo jer za pet godina može biti kasno. Ne smijemo biti naivni prema Kini koja subvencionira svoj izvoz u Evropu.

Slušaju li političari to šta govorite?

Da, ali morali bi djelovati brže. U Saint-Gobain mi stojimo dobro jer se specijalizujemo na proizvode sa visokom dodatnom vrijednošću, naprimjer na vjetrobrane za automobile koji moraju bili lakši nego klasični i moraju imati bolju akustiku. Imamo 40 posto svjetskog tržišta.

Mi možemo ta stakla prodavati Kinezima ali hoćemo primarno isporučivati za evropske proizvođače automobila. Mi trebamo evropske kupce koji kupuju evropske električne automobile. Zašto onda ne uvesti 30 postotnu carinu na uvoz kineskih električnih automobila?

seznamzpravi.cz

Jiří Zatloukal
Autor/ica 6.10.2023. u 16:25