Benjamin Netanyahu se vraća na vlast. Analitičari: “Bit će to najdesnija vlada u povijesti”

M.K. /Hina
Autor/ica 29.12.2022. u 09:33

Benjamin Netanyahu se vraća na vlast. Analitičari: “Bit će to najdesnija vlada u povijesti”

Photo by Debbie Hill/UPI Photo via Newscom

Nakon što je kratko bio u oporbi, Benjamin Netanyahu u četvrtak se vraća na vlast u Izraelu i predvodit će prema analitičarima najdesniju vladu u povijesti zemlje. 

Visoki sigurnosni dužnosnici i policajci već su izrazili zabrinutost zbog njezina smjera, kao i Palestinci.

“Za Netanyahuove partnere to postaje vlada iz snova”, rekao je za AFP Yohanan Plesner, predsjednik think-tank Instituta za demokraciju Izraela.

“A san jedne strane je noćna mora druge”, rekao je Plesner i dodao da se očekuje da će “ova vlada povesti zemlju potpuno novom putanjom”.

Netanyahu (73), koji se na sudu bori protiv optužbi za korupciju, već je bio premijer najdulje u izraelskoj povijesti, uključujući rekordnih 12 godina mandata od 2009. do 2021. i trogodišnji period u kasnim 90-ima.

U proljeće 2021. s vlasti ga je zbacila šarolika koalicija ljevičara, centrista i arapskih stranaka na čelu s Naftalijem Bennettom i bivšim voditeljem televizijskih vijesti Yairom Lapidom.

No nije mu trebalo dugo da se vrati.

Netanyahu će predstaviti svoju novu vladu izraelskom parlamentu na glasanju o povjerenju u 10 sati.

Nakon izbora 1. studenoga, Netanyahu je ušao u pregovore s ultraortodoksnim i ekstremno desničarskim strankama, među kojima su koalicija Religioznog cionizma Bezalela Smotricha i stranka Židovska snaga Itamara Ben Gvira.

Obojica imaju povijest zapaljivih izjava o Palestincima.

Oni će sada preuzeti odgovornost za izraelsku politiku naseljavanja na Zapadnoj obali i za izraelsku policiju koja djeluje na području koje je Izrael okupirao od 1967.

I prije nego što je nova vlada prisegnula, većinske stranke već su usvojile zakone koji bi omogućili Aryehu Deriju, ključnom savezniku iz ultraortodoksne stranke Shas, da bude ministar unatoč prethodnom priznanju krivnje za porezne prekršaje.

Izglasali su i proširenje ovlasti ministra nacionalne sigurnosti, portfelj koji će biti predan Benu Gviru, koji će imati ovlasti nad policijom.

To se dogodilo unatoč upozorenju glavne državne odvjetnice Gali Baharav-Miare protiv “politizacije policije”.

Načelnik oružanih snaga Aviv Kochavi izrazio je zabrinutost Netanyahuu u telefonskom razgovoru u ponedjeljak zbog stvaranja drugog ministarskog mjesta u ministarstvu obrane za Smotricha koji će nadgledati upravljanje civilnim poslovima na Zapadnoj obali.

Oglasile su se i Sjedinjene Države, saveznica Izraela.

Američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je da će se Washington usprotiviti širenju naselja kao i svakom pokušaju pripojenja Zapadne obale.

No Netanyahuova stranka Likud najavila je da će vlada nastaviti širiti naselja u objavi svojih političkih prioriteta u srijedu.

Oko 475.000 židovskih doseljenika, među njima Smotrich i Ben Gvir, žive u naseljima koja se smatraju ilegalnima prema međunarodnom pravu.

Analitičari kažu da je Netanyahu ekstremnoj desnici ponudio velike ustupke u nadi da će dobiti sudski imunitet ili prekid suđenja za korupciju. Optužen je za podmićivanje, prijevaru i zlouporabu povjerenja, što on negira.

Ben Gvir je više puta posjetio kompleks džamije Al-Akse, treće džamije po važnosti u islamu. To je također najsvetije mjesto u judaizmu, poznato kao Brdo hrama.

Prema povijesnom statusu quo, oni koji nisu muslimani mogu posjetiti svetište, ali se ne smiju moliti tamo. Palestinci će posjet izraelskog ministra smatrati provokacijom.

“Ako Ben Gvir kao ministar ode u Al-Aksu, to će biti velika crvena linija i dovest će do eksplozije”, rekao je za AFP Basem Naim, visoki dužnosnik islamističkog pokreta Hamas koji vlada Pojasom Gaze.

Izrael i Hamas ratovali su u svibnju 2021. Ove godine su drugi militanti iz Gaze i Izrael razmjenjivali vatru tri dana u kolovozu.

Ove godine je poraslo nasilje na Zapadnoj obali i mnogi strahuju od novih nemira.

“Ako se vlada bude ponašala neodgovorno, mogla bi izazvati sigurnosnu eskalaciju”, rekao je u utorak ministar obrane u odlasku Benny Gantz, izražavajući bojazan zbog “ekstremističkog smjera” nove administracije.

HINA/Nacional.hr

M.K. /Hina
Autor/ica 29.12.2022. u 09:33